ZAGREB

Plenković: Kinder će biti razriješen nakon dogovora o nasljedniku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Premijer Andrej Plenković u četvrtak je ponovio da će ravnatelj Vojno- sigurnosne obavještajne agencije (VSOA) Ivica Kinder biti razriješen, te istaknuo da će se to dogoditi kada se postigne dogovor o njegovu nasljedniku.

"Ja sam mišljenja da gospodin Kinder ne može nastaviti voditi VSOA-u nakon ovakvih događanja unutar tog sustava, a što se tiče aktivnosti kada će to biti, bit će kada se postigne dogovor o njegovu nasljedniku", izjavio je Plenković na na konferenciji za novinare u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK), komentirajući razrješenje Kindera nakon utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti u toj Agenciji.

Plenković je istaknuo da je, što se tiče VSOA-e, stvar jasna, nakon što su u izvješću Ureda za nacionalnu sigurnost utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti niza djelatnika te agencije.

Ustvrdio je da je riječ o agenciji koja je bitna za funkcioniranje sigurnosnog sustava, sustava domovinske sigurnosti, u konačnici i za funkcioniranja Ministarstva obrane.

"Ne možemo se dovesti u situaciju da ostanemo bez čelnog čovjeka dok ne provedemo odgovarajuće konzultacije i ne postignemo suglasje o nasljedniku. Tamo nekakva v.d. tehnička varijanta nije realna jer ne može, temeljem zakona, obavljati sve one dužnosti koje treba obavljati čelnik VSOA-e", poručio je premijer.

Postupak razrješenja general-bojnika Ivice Kindera pokrenuo je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, istaknuvši da se ne radi o osobnoj odgovornosti, ali su se pod njegovom kapom događale kontinuirane nepravilnosti.

O nasljedniku Ivice Kindera trebali bi postići suglasje premijer i predsjednik, na prijedlog ministra obrane Marija Banožića.

Predsjednik Republike prethodno je danas izjavio da mjesto ravnatelja VSOA-e može biti prazno. Podsjetio je da je nepopunjeno niz zapovjednih funkcija u Oružanim snagama, a da to "premijeru očito nije poznato".

Poručio je i da neće pristati na nekog kandidata o kojemu će ga premijer i ministar obrane obavijestiti preko medija ili mu poslati dopis bez predhodnih konzultacija u očekivanju da će ga on potpisati.

"O pitanju nasljednika general- bojnika Kindera možemo razgovarati samo u okviru rješavanja cijeloga paketa pitanja imenovanja na visoke položaje u Oružanim snagama koji zjape prazni već godinu dana, i to zato što ministar misli da to naprosto može", rekao je Milanović nakon prijema u prigodi obilježavanja Dana policije.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini