proces nabave nije ugrožen

Plenković: Hrvatska nije ni u kakvoj opterećujućoj situaciji što se tiče isporuke aviona

Hina

Hina


Premijer Andrej Plenković u petak je izjavio da Hrvatska, što se tiče isporuke izraelskih aviona F16, nije ni u kakvoj opterećujućoj situaciji, budući da je sve što je napravljeno s hrvatske strane bilo korektno te je izrazio uvjerenje da neće biti ugrožen proces nabave zrakoplova.

Teret dobivanja suglasnosti za isporuku aviona je izrealskoj strani. Prema tome, što se Hrvatske tiče, mi nismo ni u kakvoj posebno opterećujućoj situaciji, rekao je Plenković u Tuheljskim Toplicama upitan za medijske napise da SAD blokira kupnju izraelskih aviona.

Dodao je i da su se mediji raspisali o toj temi na temelju nekih informacija s portala, odnosno iz nekog izraelskog izvora.

Plenković kaže kako sada očekuje da Ministarstvo obrane koje vodi ovaj proces i koje je vrlo detaljno involvirano u sve detalje vidi  sa zemljom prodavateljem Izraelom i sa SAD-om da li tu ima nekih novih elemenata u procesu koji je, istaknuo je, vođen vrlo dugo i temeljito.

Kao važnu činjenicu istaknuo je  da je teret odgovornosti na osiguravanju, odnosno dobivanju suglasnosti koju SAD moraju dati bilo kome tko je nekada od njih kupio neku vrstu naoružanja - na izraelskoj strani. 

Prema tome, ističe, što se Hrvatske tiče, mi nismo ni u kakvoj posebno opterećujućoj situaciji.

Sve što je napravljeno s naše strane bilo je korektno i u dobroj vjeri. Ovo što je eventualno na stvari je dogovor između Izraela i  SAD-a, kaže premijer.

Upitan je li osobno vidio dokument za koji Krstičević kaže da ga Hrvatska posjeduje, a kojim je Amerika dozvolila kupnju tih aviona, odgovorio je kako je siguran da su sve službe koje su na tome radile, a na tome je radila jedna velika radna grupa u okviru Ministarstva obrane, dobro i detaljno pripremila cijelu tu temu.

Prije donošenja konačne odluke prošle godine slali smo posebno izaslanstvo u Izrael i u SAD da se sve verificira prije konačnih odluka. I u tom trenutku ovakvih vrsta informacija, kao eventualno upitnih, nije bilo, istaknuo je premijer.

Upitan postoji li mogućnost da se ugrozi proces nabave zrakoplova, Plenković je odgovorio: "Ne vjerujem." (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini