MORH:

Izrael se obvezao ishoditi odobrenje SAD-a za isporuku F-16 Hrvatskoj


Izrael s pismeno obvezao da će ishoditi odobrenje Vlade SAD-a za isporuku borbenih aviona F-16 Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Izraela, priopćilo je u petak Ministarstvo obrane, koje u povodu medijskih napisa da SAD blokira prodaju izraelskih F-16 Hrvatskoj ističe da nije dobilo službene informacije o tome, a kada i ako ih dobije, o tome će upoznati javnost.

 Iz MORH-a napominju kako su Sjedinjene Američke Države dokumentom dale pristanak državi Izrael da može Hrvatskoj nuditi izraelski  visenamjenski borbeni avion F-16.

 Ističu kako se Izrael u ponudi pismeno obvezao da će Hrvatskoj isporučiti avione s NATO kompatibilnom opremom, te da će se produženje životnog vijeka aviona napraviti uz suglasnost originalnog proizvođača.

RH je ispoštivala sve obveze sa svoje strane 

"Također, Država Izrael se pismeno obvezala da će ishoditi odobrenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona Republici Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Države Izrael. U skladu sa svim navedenim, Republika Hrvatska je provela transparentan i zakonit proces, donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F16 i ispoštovala sve obveze sa svoje strane", zaključuje MORH u priopćenju.

 I ministar obrane Damir Krstičević poručio je u petak iz Splita kako Hrvatska nije dobila nikakvu službenu obavijest da SAD blokira isporuku izraelskih vojnih zrakoplova, odnosno da Hrvatska nije upoznata s informacijom koju su objavili izraelski mediji da američki ministar obrane James Mattis ne dopušta Izraelu da proda 12 aviona F-16 Hrvatskoj.

 "Što se tiče aviona, sinoć je objavljena vijest. Mi u Hrvatskoj nismo dobili nikakvu službenu obavijest. Kad budemo dobili službenu obavijest, hrvatsku javnost ćemo s tim upoznati", rekao je Krstičević i podsjetio da je  američka Vlada dala Izraelu dopuštenje da može nuditi izraelski F-16 Hrvatskoj.

Krstičević: Izrael se obvezao Hrvatskoj isporučiti NATO kompatibilan zrakoplov 

"Taj dokument mi imamo. Izrael se u nuđenju obavezao da će Hrvatskoj isporučiti NATO kompatibilan zrakoplov, da će produženje radnog vijeka zrakoplova biti u skladu s izvornim proizvođačem, a isporučenje je također odgovornost države Izrael", naglasio je ministar obrane.

 Hrvatska Vlada je 29. ožujka jednoglasno donijela odluku o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak starih tridesetak godina, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna.

 Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je u petak da s Hrvatskom i Izraelom surađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih zrakoplova F-16.

 Iz američkog veleposlanstva poručuju kako surađuju s Izraelom već više od godinu dana vezano uz detalje predloženog ugovora o kupovini zrakoplova F-16. "Tijekom pregovora, bili smo dosljedni i jasni vezano za tehničke uvjete pod kojima bi pristali na sklapanje ugovora", naglašava američka strana.

 Iz veleposlanstva SAD-a navode i kako u ovim trenucima aktivno surađuju s Izraelom i Hrvatskom, kako bi dogovorili prihvatljivu opciju koja ispunjava hrvatske potrebe unutar zadanog vremenskog razdoblja. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater