ZAGREB

Platforma Možemo! traži ostavku ministrice Bedeković

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Politička platforma Možemo! zatražila je u srijedu ostavku ministrice socijalne skrbi Vesne Bedeković zbog njene izjave nakon tragične nesreće u privatnom staračkom domu u Andraševcu kojom je, smatraju, pokazala nerazumijevanje svoje uloge u nadzoru staračkih domova i političku neodgovornost.

Uz ostavku ministrice, članovi platforme traže osnivanje neovisnog istražnog povjerenstva za tragediju u Andraševcu.

Bedeković pokazala potpuno nerazumijevanje političke odgovornosti i svoje uloge

"Smatramo da ministrica Bedeković, kad već sama nije ponudila mandat na raspolaganje nakon tragičnog požara u domu u Andraševcu, svakako mora biti smijenjena nakon izjave da država nije odgovorna jer nije financirala taj dom i izdala dozvolu za rad", rekla je Nives Miošić na konferenciji za novinare pred Banskim dvorima.

U Možemo! smatraju da je tom izjavom pokazala potpuno nerazumijevanje političke odgovornosti i svoje uloge u nadzoru, bez obzira radi li se o privatnim ili javno financiranim domovima, stoga od premijera Andreja Plenkovića traže da ju smijeni.

Miošić je pritom podsjetila da je HDZ u predizbornom programu pod nazivom "Vjerodostojno" obećao izgradnju 20 novih staračkih domova te upitala - gdje su ti domovi?

Podsjetila je da se slična nesreća dogodila u Bjelovaru prije devet godina, kada je zbog nemara države stradalo 11 osoba. "Država je pokazala da nije ništa iz toga naučila i nije pojačala kontrolu i sustav nadzora, kao niti ulagala sredstva u stambene zajednice, kaže Miošić.

Tomislav Tomašević ocijenio je neprihvatljivim što je sustav obiteljskih domova prepušten stihiji i bez kontrole, a to je upravo pokazao tragičan slučaj u Andraševcu.

Sustav staračkih domova u Hrvatskoj, kaže, raspao se u zadnjih 30 godina. Samo u Zagrebu nedostaje oko 3500 mjesta, a od samostalnosti tu je izgrađen samo jedan dom za starije i nemoćne osobe, naveo je Tomašević.

Radi se o apsolutnom nemaru države i prepuštanje tržištu i privatizaciji cijelog sustava socijalne skrbi, ustvrdio je Tomašević upozorivši da su cijene domova, pogotovo privatnih, često veće i od prosječne plaće, a triput veće od prosječne mirovine.

Vlada bila upozorena, ali je odbila prijedlog za strožim nadzorom

Sandra Benčić podsjetila je kako je Vlada odbila prijedlog Hrvatske stranke umirovljenika za strožim nadzorom i kontrolom poslovanja u obiteljskim domovima. "Znali su i bili su upozoreni o situaciji, no odbili su prijedlog i zbog toga su odgovorni i moraju podnijeti ostavke", poručila je Benčić.

Od Sabora stoga članovi platforme traže neovisno istražno povjerenstvo koje će istražiti odgovornost svih iz Vlade upletenih u taj događaj "jer nisu poduzeli određene mjere iako su imali informacije o tome u kakvim se uvjetima živi".

Traže da u tom povjerenstvu budu pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom "jer ako će ministarstvo samo sebe istraživati, znamo kakve ćemo rezultate dobiti".

Benčić se osvrnula i na propuste u korištenju Europskog socijalnog fonda za saniranje stanja na području skrbi za starije osobe, za što krive prethodnu SDP-ovu Vladu koja je radila programiranje fondova za ovu financijsku perspektivu, ali i ovu Vladu koja je imala prilike prenamijeniti sredstva.

Možemo! kao rješenje predlaže obnovu cjelokupnog javnog stambenog fonda, pa i u dijelu koji se tiče staračkih domova. Jedini način da ljudi koji imaju prosječne ili ispodprosječne mirovine tamo dobiju smještaj su subvencionirani, javni starački domovi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater