ZAGREB

Piletić i Lončar suglasni da plaće u državnim službama trebaju rasti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakon pregovaračkog sastanka o osnovici plaća u državnim službama, ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić i predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a RH Zdravko Lončar u srijedu su se suglasili o potrebi povećanja plaća, a konkretnije će dogovoriti na slijedećim sastancima.

Piletić je rekao da, s obzirom na vremenski okvir i potrebu donošenja državnog proračuna u studenome, nema vremena za razvlačenje pregovora te je najavio nastavak za četvrtak 29. rujna, na kojem će se iznijeti konkretne ponude Vladine strane i zahtjevi sindikata.

Najavio je da će ministar financija Mario Primorac napraviti kompletnu analizu i vidjeti kolika su raspoloživa proračunska sredstva te će Vlada dati ponudu.

"Cilj nam je da se plaće povećaju", dodao je. 

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike podsjetio je kako je Vlada u proteklih šest godina povećala osnovicu plaće državnim i javnim službama više od 23 posto. Najavio je da će Vlada osim, donesenim jesenskim paketom mjera, intervenirati i povećanjem plaća u tim službama podsjetivši da se radi o gotovo 250 tisuća zaposlenika.

Napomenuo je kako se od siječnja povećava minimalna plaća i obiteljske mirovine, kao i dodatno usklađivanje mirovina u značajnom postotku, "to sve Vlada čini kako bi se povećala primanja građana i nadvladali inflatorni pritisci". 

Piletić je također rekao kako je danas dogovoreno potpisivanje protokola o pregovaranju te podsjetio da je Vlada imenovala pregovaračke timove da bi ispunila obećanje dano u svibnju da će se u drugoj  olovici rujna nastaviti pregovore o povećanju osnovice plaća.  

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a RH Zdravko Lončar istaknuo je kako su obje strane suglasne o potrebi rasta plaća, ali da će se opsegu rasta razgovarati na idućim sastancima.

Dogovoreno je da će se razgovarati o osnovici plaće do kraja ove godine i za iduću godinu te eventualno o još nekim temama, rekao je Lončar i dodao da je dogovoreno potpisivanje protokola o pregovorima. Također je rekao kako očekuje brzi završetak pregovora, jer drži da "nema puno vremena".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum