PAZIN

Pazin: ministrica Obuljen Koržinek na akademiji posvećenoj mons. Boži Milanoviću

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svečana akademija posvećena monsinjoru Boži Milanoviću održana je u petak u Pazinu, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek tom je prigodom istaknula da svećenik i znanstvenik mons. Božo Milanović spada u red iznimnih osoba koje su ostavile dubok trag u životu Istre. 

Ustvrdivši kako je poticaje za svoje raznoliko djelovanje mons. Milanović crpio iz složenog povijesnog i društveno-političkog konteksta svoje rodne Istre, ministrica Obuljen Koržinek istaknula je njegov neprocjenjivi doprinos utvrđivanju međudržavnih granica nakon Drugog svjetskog rata i posljedičnom pripojenju Istre hrvatskoj matici.

"Proživjevši tri manje ili više totalitarna politička režima, uglavnom sumnjičen i proganjan zbog svog djelovanja na očuvanju hrvatskog istarskog identiteta, mons. Milanović ostao je vjeran svojemu kršćanskom i preporoditeljskom poslanju pri čemu je u svakom trenutku narodnu dobrobit pretpostavljao osobnoj sigurnosti i probitcima", naglasila je ministrica.

Dodala je da hrvatska povijest, kako crkvena tako i svjetovna, obiluje iznimnim pojedincima velikih postignuća čije je vrijeme palo u zaborav. Stoga, smatra, "kako danas gradimo kulturu sjećanja na tragične događaje naše prošlosti, jednako tako dužni smo boriti se protiv kulture zaborava i čuvati sjećanje na zaslužne pojedince".

"Život i djelovanje mons. Milanovića dostojna su tema i književnih i znanstvenih djela i njegovom ponovnom objavom i promocijom pozornost istarske i hrvatske javnosti usmjerava se na tog ustrajnog čovjeka čiji je životni put trajno obilježio hrvatsku povijest 20. stoljeća", zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.

O mons. Boži Milanoviću kao uglednom svećeniku, diplomatu, kulturnom djelatniku i političaru govorili su i splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije mons. Dražen Kutleša te porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, koji su istaknuli kako se život mons. Milanovića podudara s nekim od najznačajnijih svjetskih društveno-političkih previranja koja su se prelamala u hrvatskim zemljama pa tako i u Istri.

"Danas kada i ovim skupom posvećenom mons. Milanoviću obilježavamo i 75. obljetnicu potpisivanja Ugovora o miru s Italijom, možemo ustvrditi kako je to njegovo najveće postignuće i zato ćemo uvijek vrednovati njegovu ulogu i ulogu istarskog svećenstva u tim procesima", poručio je mons. Kutleša.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum