BRITANSKA MEĐUNARODNA ŠKOLA

OVA ŠKOLA SVO OVO VRIJEME RADI NORMALNO: Učenici svih razreda dolaze na nastavu, sjede u klupama, treniraju...

Mnogo je razloga zbog kojih je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo dozvolu da to bude i jedina hrvatska škola u kojoj će se nastava održavati u živo. Riječ je o modernoj školi u rezidencijskom dijelu Zagreba, u koju roditelji sami dovode djecu, dakle nema korištenja javnog prijevoza, škola nije stradala u potresu, a primijenjene su izrazito efikasne epidemiološke mjere

| Autor: Glas Istre
Moderni kabineti

Moderni kabineti


Učenici svih razreda, od vrtića do maturanata, svo su vrijeme u školskim klupama, sportski treninzi i natjecanja se ne prekidaju, a četiri "balona" štite djecu i profesore da virus ne prodre u školu. Riječ je o Britanskoj međunarodnoj školi u Zagrebu, jedinoj koja u ovom drugom zaključavanju u Hrvatskoj nije zatvorila vrata i prešla na online nastavu.

Mnogo je razloga zbog kojih je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo dozvolu da to bude i jedina hrvatska škola u kojoj će se nastava održavati u živo. Riječ je o modernoj školi u rezidencijskom dijelu Zagreba, u koju roditelji sami dovode djecu, dakle nema korištenja javnog prijevoza, škola nije stradala u potresu, a primijenjene su izrazito efikasne epidemiološke mjere.

Roditelji u knjižice prije dolaska djece upisuju jutarnju temperaturu, ona se provjerava i na samom ulazu, slijedi postupak dezinfekcije, a sve vrijeme učenici nose kvalitetne maske. Sve je to moguće zahvaljujući sjajnoj suradnji roditelja, djece i osoblja škole.

Sustav je tako pripremljen da se ti zaštitni "baloni" primjenjuju na svim mjestima u školi, nastava je organizirana na način da učenici ne dolaze istovremeno, sve je podređeno da se virus zaustavi, što se na kraju i dogodilo.

"Mi smo održavali redovnu nastavu sve ovo vrijeme, sve je bilo u funkciji i nije došlo do prodora virusa", kaže dr. sc. Martin-Tino Časl, koji je prije 26 godina otvorio i prvu privatnu osnovnu školu, izgradio modernu zgradu i u međuvremenu u suradnji sa sveučilištem Cambridge (Cambridge Assesment International Education, CAIE) pokrenuo i rad Britanske međunarodne škole Zagreb. Pionir na području obrazovanja u hrvatskim okolnostima, Časl je mnogo toga lansirao prvi, od nošenja školskih uniformi do najmodernijeg pristupa obrazovanju, a nedavno je izgradio i najmoderniji internat s vrhunski opremljenim učionicama i sobama.

"Posebno nam je drago da smo poštujući sve te mjere koje smo primijenili da se spriječi prodor virusa mogli našim učenicima omogućiti da se bave sportom", govori dr. Časl, a sama škola razvija jedan od najkompletnijih sportskih sustava u zemlji.

Škola je smještena u rezidencijskom dijelu Zagreba

Dugi niz godina djeluje STK "Dr. Časl", stolnoteniski klub koji je osvojio desetke domaćih i međunarodnih prvenstava na raznim natjecanjima, uključujući i europsku Ligu prvakinja. "Sve to radi i radilo je sve ovo vrijeme".

Istraživanja su pokazala da nema dileme što je za učenike korisnije i u ovim teškim vremenima kad se cijeli svijet bori da se zaustavi virus. Živa nastava je nezamjenjiva, ali su mnoge zemlje u svijetu naprosto morale donijeti odluku za online, bez obzira što su pedagozi svjesni da to za učenike nije najbolje rješenje. Na razne su načine obrazovni sustavi europskih zemalja reagirali, svakodnevno se unapređuje online nastava, ali postoje i objektivne teškoće. U Hrvatskoj i one tehničke, jer internet ne omogućuje kvalitetno praćenje nastave i često se događaju prekidi i tehničke smetnje.

Martin-Tino Časl

Upravo zato su i oni koji vode Britansku međunarodnu školu, koju pohađaju strani učenici, ali i oni iz Hrvatske, odlučili da nakon proljetnog lockdowna preko ljeta pripreme sve kako bi se izbjegla online nastava. Angažirani su i stručnjaci, razrađen sustav, a vodstvo škole je svo vrijeme u kontaktu s roditeljima. Kako je među njima i mnogo stranaca koji zbog prirode posla moraju putovati, sve se registrira, koriste PCR testovi i roditelji aktivno sudjeluju u procesu koji omogućuje fizičku nastavu.

"Nama je posebno drago što nam je to omogućilo da realiziramo sve testove koji su predviđeni u CAIE sustavu u sklopu Cambridge ispitnog centra. To je uspjelo malom broju škola u svijetu koje rade po CAIE sustavu", objašnjava dr. Časl.

Istovremeno, u prošloj školskoj godini maturanti koji su sve vrijeme pohađali živu nastavu uspješno su završili školsku godinu i upisali se na prestižne fakultete u svijetu. Stroge mjere i ta četiri "balona" doveli su u ovoj zagrebačkoj školi do gotovo savršenog sigurnosnog "mjehura", pa će se to primjenjivati i dalje.

Nažalost, virus je nepredvidiv i stalno treba biti na oprezu, mijenjati taktiku kako bi se omogućila učenicima fizička nastava. Dr. Časl hvali sadašnje vodstvo Ministarstva, prije svega ministra profesora Radovana Fuchsa koji ima mnogo više sluha za inventivno obrazovanja u ovim specifičnim okolnostima od svojih prethodnika.

"Tako nam je omogućeno da naši učenici rade u najsuvremenijim kabinetima, koji su opremljeni po najvišim svjetskim standardima, da ne zaostaju s gradivom. U konačnici je to za njih izuzetno važno, jer online nastava ipak ima nedostatke. Naravno da je najvažnije zdravlje učenika i nastavnika, ali se nadamo da će već sljedeća školska godina, ne samo za našu već i za sve druge škole, biti jednostavnija i lakša za pripremiti", zaključuje dr. sc. Martin-Tino Časl.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini