ZAGREB

Otvoren prvi Centar za digitalnu pismenost slijepih i slabovidnih

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izaslanica Predsjednika Republike i savjetnica za ljudska prava Melita Mulić otvorila je u utorak Centar digitalne pismenosti za slijepe i slabovidne osobe u prostorijama Udruge slijepih Zagreb.

Prvi centar za digitalnu pismenost slijepih i slabovidnih u Hrvatskoj otvoren je u sklopu projekta ˝Mreža za sve˝.

Mulić je istaknula da će digitalna pismenost osigurati slijepim i slabovidnim osobama nove mogućnosti koje su prijašnjim generacijama bile uskraćene.

 "Veliki naglasak stavljamo na uvažavanje različitosti, ali i na poticanje stvaranja novih prilika za slijepe i slabovidne osobe. Predsjednik Republike Zoran Milanović sa velikim zadovoljstvom podržava ovakve društveno odgovorne projekte te zahvaljuje na potpori i ljubavi svima koji su se uključili", poručila je.

Predsjednik Udruge slijepih Zagreb Branimir Šutalo kazao je da bi taj centar trebao poslužiti kao primjer dobre prakse ostalim udrugama slijepih i slabovidnih.

Istaknuo je kako je, uz opismenjavanje brajevim pismom, moderno doba pred zajednicu slijepih i slabovidnih digitalnu pismenost postavilo kao temeljni preduvjet samostalnosti i potpunog uključivanja u život šire zajednice. 

"Naša zajednica se susreće s ozbiljnim financijskim izazovom jer nužna informatička oprema košta do 25 000 kuna po korisniku. Zbog toga se posebno želimo zahvaliti sponzorima, HEP grupi i dm-u Hrvatska, zahvaljujući kojima je opremljen naš novi informatički centar˝, rekao je Šutalo.

Dugogodišnji volonter i direktor agencije Apriori World Danijel Koletić naglasio je važnost i neophodnost prilagodbe web stranica za slijepe i slabovidne osobe prema WCAG standardu (web content accessibility guidlines) prije četiri godine. Nažalost, upozorio je, unatoč europskoj direktivi, susreću se s poražavajućim brojkama programiranih stranica po WCAG standardu, posebno stranica javnih uprava i javnih tvrtki.  

"Zakon koji je trebao biti usklađen u potpunosti s europskom direktivom izostavio je obvezu osnovnih i srednjih škola za pristup takvim stranicama što predstavlja veliki izazov za razumijevanje mladih generacija u inkluzivnosti osoba s invaliditetom", rekao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum