ZAGREB

Osnovana zaklada za promoviranje sekularnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Novoosnovana Zaklada "Josip Sruk-sekularist", nazvana po svom idejnom osnivaču i donatoru, pravniku Josipu Sruku, predstavljena je u ponedjeljak u Zagrebu.

Zaklada je osnovana sa svrhom davanja priznanja fizičkim i pravnim osobama za cjeloživotni doprinos i iznimna postignuća u promoviranju sekularnosti u Hrvatskoj, te podupiranja rada udruga i inicijativa usmjerenih na zaštitu prava ireligioznih osoba, rečeno je na konferenciji za novinare.

"Motiv za osnivanje zaklade leži u činjenici da u svijetu nigdje nikada bez sekularizma nijedno demokratsko društvo nije uspješno funkcioniralo, nikada nisu bile dovoljno zaštićene ljudske slobode i nije bio osiguran napredak", rekao je na predstavljanju osnivač zaklade Josip Sruk.

"Moja je želja da se u Hrvatskoj ojača sekularizam i svijest ljudi usmjeri u pozitivnom smjeru spoznajom da utjecaj Crkve na državnu politiku i javne poslove nije korisno nikome", dodao je.

Suosnivači Zaklade su udruge Protagora, Centar za građansku hrabrost i Liberos, a upravitelj je Zdravko Jambrović.

Na konferenciji je također predstavljena Srukova knjiga "Zašto nisam vjernik“, a uz Međunarodni dan ljudskih prava dodijeljeno je priznanje udruge Protagora jednom od utemeljitelja udruge, psihologu Dževdetu Hadžiselimoviću iz Pule.

Priznanje "Protagora" ustanovljeno je u znak sjećanja na utemeljitelja udruge Milana Polića, a ubuduće će se dodjeljivati na Dan sekularizma, 20. rujna, pojasnila je potpredsjednica udruge Protagora Vesna Mihoković Puhovski.

Priznanje se ove godine dodjeljuje prvi put, a dobio ga je Hadžiselimović za podržavanje rada udruge od samih početka, zalaganje za vrijednosti sekularnog društva na lokalnom i nacionalnom planu, te djelovanje na podizanju svijesti o nužnosti zaštite prirode, obrazložila je Mihoković Puhovski.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter