ZAGREB

Okrugli stol: Medicinsku uporabu marihuane treba odvojiti od rekreativne

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Uporabu kanabisa u medicinske svrhe treba odvojiti od rekreativne konzumacije koja ima štetne posljedice za zdravlje, poručili su u petak sudionici okruglog stola istaknuvši da je 2019. godine stopa potrošnje kanabisa, kao i ostalih psihoaktivnih droga, u Zagrebu u porastu.  

"Najčešća ulazna droga za većinu teških ovisnika je marihuana, a svaki šesti mladi čovjek koji proba marihuanu postane i ovisan o njoj. Zato treba odvojiti uporabu konoplje u medicinske i ostale svrhe te informirati, posebice mlade, o štetnim utjecajima te biljke čije psihoaktivne supstance imaju utjecaj na ljudsko ponašanje", ustvrdio je psihijatar Ivan Ćelić na okruglom stolu "Kanabis - dobivamo ili gubimo".

Govoreći o posljedicama zakonskih izmjena iz travnja ove godine, kada je legaliziran uzgoj i proizvodnja konoplje u Hrvatskoj u medicinske svrhe, te inicijativama za legalizaciju njezine rekreativne uporabe, Ćelić je rekao kako zeleno svjetlo za medicinsku marihuanu ne znači i zeleno svjetlo za njezinu rekreativnu uporabu.

"U tijeku je izrada Pravilnika o uzgoju i proizvodnji konoplje za medicinske svrhe, što je dozvoljeno samo pravnim osobama, koje će za tu aktivnost morati imati posebne dozvole. Pojedinci tvrde da bi Hrvatska postala turistički atraktivnija zemlja kada bi legalizirala rekreativnu uporabu kanabisa, no nijedna zemlja nije se time obogatila, dok je jedan od najvećih zagovornika legalizacije kanabisa duhanska industrija", istaknuo je Ćelić.

Ukazao je na potrebu većeg informiranja o štetnim posljedicama kanabisa za mentalno zdravlje ljudi, s obzirom da sadrži psihoaktivnu tvar THC koja modificira ljudsko ponašanje.

Ustvrdio je da u Hrvatskoj raste broj hitnih prijema na psihijatrijske odjele zbog rekreativne uporabe marihuane te upozorio na neupitan utjecaj kanabisa na vožnju, trudnoću i druga psihička stanja.

Raste stopa uporabe sintetički stimulirajućih droga te kokaina i kanabisa

Analiza urinarnih biomarkera droga u zagrebačkim otpadnim vodama pokazala je da je stopa potrošnje kanabisa u kontinuiranom porastu posljednjih godina. 

Dosadašnje analize urinarnih biomarkera za 2019., u odnosu na referentnu 2009., pokazuju vrlo značajan porast stope sintetički stimulirajućih droga, amfetamina i MDMA te kokaina i kanabisa, istaknula je Ivana Portolan Pajić iz Gradskog ureda za zdravstvo predstavljajući neslužbene rezultate analize za ovu godinu.

Predsjednik Mreže oporavljenih ovisnika Boro Goić predstavo je rezultate istraživanja javnog mnijenja o kanabisu u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Ispitivanje iz 2017. pokazalo je kako većina stanovnika tih zemalja smatra da korištenje droga ne bi trebalo biti izbor, već bi se ono trebalo zabraniti i držati pod kontrolom.

Međutim, značajan dio građana tih zemalja podržao bi legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, no samo svaki deseti građanin podržao bi legalizaciju rekreativnog korištenja. 

"Zanimljivo je kako se mlađi, visokoobrazovani stanovnici urbanih područja u znatno manjoj mjeri protive korištenju droga, dok u većoj mjeri podržavaju legalizaciju marihuane za medicinske i rekreativne svrhe. S druge strane, stariji stanovnici niskog obrazovnog i prihodovnog statusa iz ruralnih područja imaju suprotne stavove od njih", zaključio je Goić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater