ZAGREB

Održan mimohod "Besmrtni partizanski odred"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i grada Zagreba (ZUABA) održali su u subotu u Zagrebu mimohod "Besmrtni partizanski odred".

 Mimohod je održan u povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe i 80. obljetnice ustanka u Hrvatskoj, izjavio je Hini predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i grada Zagreba Petar Raić.
 Mimohod je završio uspješno, istaknuo je dodavši kako su isticanjem portreta svojih narodnih heroja i boraca odali počast te time podsjetili na svoj ustanak 1941. godine.
 U ustanku su najprije formirane male skupine, a onda je ustrojen "besmrtni partizanski odred", naglasio je Raić.
 Sudionici Mimohoda krenuli su u 11 sati s Trga žrtava fašizma, potom Ulicom Franje Račkoga, Jurišićevom ulicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ilicom, te Frankopanskom ulicom do Trga Republike Hrvatske, na kojem je bio istaknut plakat: "Vratite trg maršala Tita". 
 Izaslanstva Saveza antifašističkih boraca u subotu ujutro su na zagrebačkom groblju Mirogoj - na Grobnici narodnih heroja i na Partizanskom groblju te na spomen području Dotrščina položila cvijeće.

Po prvi put mimohod "Besmrtni partizanski odred" u Zagrebu je održan 8.svibnja 2018. godine, a potom 8. svibnja 2019. Posvećen je bio pobjedi antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu. Mimohod sjećanja otpočeo je  u Rusiji 2012. godine u gradu Tomsku, uz naziv "Besmrtni puk". Tijekom zadnji godina mimohod se proširio na mnogo drugih zemalja.

 SABA ove godine svoj mimohod "Besmrtni partizanski odred" posvećuje 80. obljetnici ustanka i osnivanju "Prvog partizanskog odreda".

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater