NUŠTAR

Obilježena 31. obljetnica obrane Nuštra u Domovinskom ratu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, polaganjem vijenaca kod spomenika hrvatskim braniteljima te otkrivanjem spomen poprsja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, u Nuštru je u srijedu obilježena 31. obljetnica obrane tog mjesta nedaleko Vinkovaca u Domovinskom ratu.

Vijence podno spomenika hrvatskim branitelja u središtu mjesta položila su brojna izaslanstva.

Potom je na Trgu dr. Franje Tuđmana otkriveno spomen poprsje prvog hrvatskog predsjednika, rad Ivana Matkovića Laste, hrvatskog branitelja i samoukog umjetnika.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća zaslužnima su dodijeljene općinske nagrade i priznanja.

Bivša JNA potpomognuta srpskim paravojnim postrojbama Nuštar je napala 3. listopada 1991., dva dana nakon što su okupirani susjedni Marinci i Cerić.

Nakon granatiranja agresorske snage uspjele su doći do središta Nuštra, ali su ih branitelji uspjeli odbiti i izbaciti iz mjesta.

Dva dana kasnije, 5. listopada dolazi do drugog pješačko-mehaniziranog napada na Nuštar u kojem je neprijatelj uspio proći središte i doći do crkve sv. Duha, ali su nakon cjelodnevnih borbi ponovno odbijeni.

Nakon te bitke više nikad nisu ušli u to mjesto, iako je bilo još nekoliko pokušaja njegova zauzimanja. U spomen na tu presudnu bitku u Nuštru se od 2. do 5. listopada obilježavaju Dani obrane i Dani općine.

Nuštar je nekoliko puta bio i polazišna točka i za probijanje blokade oko Vukovara, no zbog nadmoći u tehnici vukovarski branitelji ipak su ostali u okruženju.

U obrani Nuštra poginula su 94 hrvatska branitelja, a oko 280 ih je ranjeno, dok je ukupno 56 Nuštaraca izgubilo život u Domovinskom ratu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini