SPLIT

U Splitu komemoracija za žrtve Križnog puta i bleiburške tragedije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu 75. obljetnice stradanja Hrvata na Bleiburgu i Križnom putu, u subotu je u Splitu kod Spomen-obilježja domobranima na groblju Lovrincu održana komemoracija tijekom koje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.    

Odavanje počasti žrtvama komunističkog režima koje su bez suda ubijene na Bleiburgu i Križnom putu te svim stradalim Hrvatima održava se u organizaciji Koordinacija udruga županijskih ratnih postrojbi, koordinacija gradskih braniteljskih udruga, te gradskih i županijskih stradalničkih udruga iz Domovinskog rata

 Misa zadušnica služit će se kod Kevine jame kod Radošića, gdje je za sada nepoznat broj žrtava pobijen te bačen u ponor. 

Predsjednik Hrvatskog časničkog zbora grada Splita Zoran Buzdovačić istaknuo kako je današnja komemoracija, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, posvećena svim stradalim Hrvatima od 1945. godine do danas te poručio kako je dosta više toga da se mrzimo i prigovaramo jedni drugima.

"Dosta je i toga da se nama prigovara što komemoriramo svoje mrtve. Naša je obveza da se sjetimo svojih mrtvih. Narod koji nema svoje sjećanje nema pravo ni na postojanje", istaknuo je Buzdovačić.

Pijetet prema svim nevinim žrtvama mučki ubijenim prije 75 godina došao je na Lovrinac iskazati i zamjenik gradonačelnika Solina Ivica Rakušić koji je podsjetio kako je, nažalost, među žrtvama bilo puno djece, žena i civila.

"To je zaista najveće stratište u povijesti hrvatskog naroda i mislim da je primjereno na današnji dan doći i evocirati uspomene na njihovu žrtvu, te učiti našu djecu da je to nešto jako loše što se dogodilo kako bi spriječili bilo kakve takve događaje u budućnosti i podjele hrvatskog naroda. Podjele nam ne odgovaraju jer  je jedina ispravna politika pomirba Hrvata, odnosno upravo ona politika na kojoj smo stvorili našu Hrvatsku", izjavio je Rakušić.

Predsjednik Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić poručio je kako su danas došli odati počast svim žrtvama koje su od Bleiburga, preko Križnog puta na teritoriju Jugoslavije od partizanskih jedinica strijeljani i bacani u jame. Te žrtve zaslužuju da im se poklonimo i dostojanstveno odužimo, rekao je.

"Smatramo da svaka žrtva bez obzira koje je vjeroispovijesti i nacije zaslužuje pijetet i da joj se oda dužno poštovanje, odnosno da se sve te žrtve koje se u ovome trenutku nalaze po jamama, ekshumiraju i dostojanstveno pokopaju kako bi našli svoj vječni mir, ali i da njihovi nasljednici dobiju mjesto gdje mogu zapaliti svijeću", istaknuo je Turudić.

Kevina jama se nalazi blizu sela Radošić, u općini Lećevica, u Dalmatinskoj zagori, udaljena od Splita tridesetak kilometara. U nju su tijekom II. svjetskog rata, ali i nekoliko godina nakon toga, bez suđenja partizani bacali svoje neistomišljenike, a osim njih u nju je ubačen i određeni broj zarobljenih talijanskih vojnika. Ni do danas se ne zna točan broj ubijenih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater