ĐAKOVO

Obilježena 31. godišnjica osnutka 122. brigade HV-a 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskom domu u Đakovu obilježena je u ponedjeljak 31. obljetnica osnutka 122. brigade Hrvatske vojske Đakovo, brigade osnovane 26. rujna 1991. kroz koju je prošlo 4.500 branitelja od kojih su 53 poginula, a 297 ih je ranjeno. 

Brigada je branila bojišnicu Đakovštine u dužini od 27 kilometara, a 1992. godine ušla je u postupni preustroj nakon čega se dio pripadnika vratio mirnodopskim aktivnostima, a dio otišao u druge brigade.

Kako je u uvodu svečanosti rečeno, osim na đakovačkoj bojišnici, djelovala je i na vukovarskom, vinkovačkom i drugim područjima, a njezini pripadnici i kao dragovoljci u bosanskoj Posavini. Odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Prvo djelovanje njezini pripadnici imali su 1991. godine u Hrvatskoj Dubici koja je bila vatreno krštenje za trodnevnu akciju oslobođenja vojnih objekata u Đakovu, u rujnu 1991. Bila je i u obrani hrvatskog neba – srušeno je 14 neprijateljskih zrakoplova.

 Njezini nekadašnji pripadnici danas su veterani koji čine Udrugu veterana 122. brigade HV-a Đakovo čiji je predsjednik Jozo Totić najavio još veću skrb udruge za članove.

Zahvalu pripadnicima 122. brigade HV-a Đakovo za sudjelovanje u obrani domovine izrazio je i zamjenik gradonačelnika Đakova Antun Galić, dok se kao izaslanik premijera Vlade RH i njezinog potpredsjednika, ministra hrvatskih branitelja, okupljenima obratio državni tajnik Špiro Janović.

Vi ste ono najbolje što je Hrvatska 1990-ih godina imala da ustane da brani svoju zemlju, spremni da položite i svoje živote za njezinu slobodu. To je ono najbolje i danas; dobili smo svoju zemlju i danas smo svoji na svome, rekao je Janović.

U nastavku svečanosti, kojoj je prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, održana je premijera dokumentarnog filma „Kota 122“ đakovačkog autora Zlatka Mesića, a koji je realiziran uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Đakova i Osječko-baranjske županije. Film je posvećen đakovačkim radio-amaterima – šifrantima i njihovoj dragocjenoj ulozi u Domovinskom ratu, a djelovali su od Đakova, Vinkovaca, Vukovara, pa sve do zapadne Slavonije, odnosno Papuka.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater