ĐAKOVO

Obilježeno 30 godina od osnutka 122. brigade HV-a Đakovo 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu 30. obljetnice oslobođenja vojnih objekata u Đakovu i okolici te osnutka 122. brigade Hrvatske vojske (HV) Đakovo, njezina Udruga veterana u u subotu je Hrvatskom domu priredila svečanu akademiju toj postrojbi u čast.

Nazočili su joj izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika – zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“, bojnik Ivan Stipić, izaslanik predsjednika Sabora – gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, izaslanik predsjednika Vlade i osječko-baranjskog župana – njegov zamjenik Josip Miletić, te drugi.

Uvodno je o brigadi govorio jedna od njezinih zapovjednika, umirovljeni brigadir Zvonimir Berc, rekavši kako je kroz nju prošlo 7.500 branitelja, 49 ih je poginulo, a 297 bilo ranjeno. U nastavku akademije predstavljena je pjesma – Himna 122. brigade i njezin spot. Tekst skladbe napisao je i otpjevao ju je Đakovčanin Zdravko Carević, glazbu Tomislav Radičević, a autor spota je Mario Šulina. Brigadi su na obljetnici čestitali izaslanici predsjednika Sabora i Vlade, gradonačelnik Marin Mandarić i zamjenik župana Josip Miletić.

Svečanoj akademiji prethodilo je polaganje vijenaca kod Spomenika poginulim braniteljima Đakova i Đakovštine, a položila su ih izaslanstva Grada Đakova, MUP-a, HV-a, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te političkih stranaka. Jer, upravo 15. rujna navršava se 30 godina od početka trodnevne akcije oslobođenja vojnih objekata u gradu i okolici.

Nakon akademije, u katedrali je služena sveta misa za poginule i umrle branitelje s područja Đakova i Đakovštine.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum