OSIJEK

Obilježen Dan obrane grada Osijeka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pored spomen-ploče poginulim braniteljima u šumi Rosinjača, u Osijeku je u nedjelju obilježen Dan obrane grada te odana počast za 16 pripadnika 106. brigade Hrvatske vojske, poginulih u šumi Rosinjača prije točno 30 godina.

Toga je dana cijela linija obrane grada Osijeka, u dužini od 50-tak kilometara, bila pod najžešćim napadima neprijateljske vojske, a Osijek je bio izložen granatiranju pri čemu je poginulo ukupno 28 branitelja i četiri civila, dok se jedna osoba još vodi nestalom.

Državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović rekao je da 16 mladih života predstavlja ogromnu tragediju, ne samo za obitelji nego i cijelu zajednicu.
Danas, na žalost, imamo neke ljude koji relativiziraju njihovu žrtvu i pitaju se zašto ovolike proslave, iako je 30 godina prošlo od tih događaja. Upravo zbog toga Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao jednu od svojih osnovnih zadaća, ima i promicanje vrijednosti Domovinskog rata, poručio je Janović.
Ministarstvu hrvatskih branitelja, istaknuo je, želi da se njihova žrtva ne zaboravi i da važnost tih događaja za nastanak Hrvatske bude adekvatno vrednovana.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić naglasio je da se prisjećamo jednog od najtužnijih, ali i jednog od najponosnijih dana Domovinskog rata.
Obilježavamo Dan obrane grada Osijeka kada je nažalost poginuo najveći broj branitelja i civila a posebno tragično je bilo u šumi Rosinjača gdje je 16 hrvatskih junaka dalo svoje živote za slobodnu Hrvatsku. Zahvaljujući njima Osijek je ostao nepokoreni grad, a njihova žrtva i hrabrost nas obvezuju da radimo još više kako bi razvijali naš grad, istaknuo je Radić.

Osječko-baranjski dožupan Mato Lukić ocijenio je kako je 5. prosinca 1991. godine bio najteži dan u obrani Osijeka te da se Osijek, koji je bio okružen sa tri strane, obranio isključivo hrabrošću hrvatskih branitelja, koji su odlučili obraniti svoj grad i svoju domovinu.
Inicijativu da se 5. prosinca proglasi „Danom obrane grada Osijeka“ potaknuli su branitelji i braniteljske udruge grada Osijeka, Koordinacija udruga i stradalnika Osječko-baranjske županije i UHDDR, i prvi je put i službeno obilježen 2018. godine, a osječka Trgovačka i komercijalna škola nosi ime najmlađeg poginulog branitelja na Rosinjači Davora Milasa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter