ZAGREB

Obilježavanje Dana borbe protiv nekažnjivosti za ratne zločine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Peti EU dan borbe protiv nekažnjivosti za zločine genocida, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine obilježava se u subotu, a glavna ovogodišnja tema je kumulativno procesuiranje stranih terorističkih boraca. 

"Europa, ali i ostatak svijeta, nalaze se pred velikim izazovom u obliku povratka stranih terorističkih boraca i njihovih obitelji koji su svojim sudjelovanjem i borbom na strani ISIS-a osim terorističkih počinili i druge međunarodne zločine. Države članice EU bi ih trebale procesuirati i za te zločine", poručio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Zbog pandemije koronavirusa ove se godine obilježavanje odvija virtualno, a Bošnjaković je, između ostaloga, naglasio da se uz borbu protiv pandemije, i borba protiv nekažnjivosti mora nastaviti.  

"Moramo se podsjetiti da čak i u ovoj situaciji, u određenim dijelovima svijeta postoje pojedinci i skupine koje nastavljaju činiti zločine genocida, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine", upozorio je ministar pravosuđa.

Dodao je da je ovogodišnje obilježavanje bitno jer se obilježava 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata, koji je donio dotada neviđeno nasilje, te 25 godina od genocida u Srebrenici. 

"Ova dva obilježavanja su dokaz potrebe podsjećanja na što su neki pojedinci sposobni učiniti i da moramo učiniti sve što je u našoj moći da ih privedemo k pravdi", naglasio je Bošnjaković.

Dan borbe protiv nekažnjivosti obilježava se u organizaciji Republike Hrvatske, kao predsjedateljice Vijećem EU, Europske komisije, Eurojust-a i Mreže kontaktnih točaka EU u vezi s osobama odgovornima za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Cilj je podizanje svijesti o počinjenim zločinima i promociji zajedničkih napora država članica EU u njihovu procesuiranju.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom