DUBROVNIK

Novo vozilo za hitnu pomoć u Dubrovačkom primorju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dubrovačko-neretvanska županija donirala je županijskome Zavodu za hitnu medicinu novo vozilo vrijedno gotovo pola milijuna kuna, a na primopredaji u četvrtak ravnatelj tog zavoda Luka Lulić je najavio da će Dubrovnik uskoro dobiti i brod za hitnu medicinsku službu.  

Ravnatelj Lulić istaknuo je da će novo vozilo dobiti  ispostava u Banićima u Dubrovačkom primorju, koja pokriva područje od Orašca do pola Pelješca, te da vozni park Zavoda za hitnu pomoć sada ima 29 vozila.

"Nadam se da ćemo u 2022. godini vozni park obnoviti još detaljnije. Mislim da su se stekli uvjeti i gospodarsko stanje popravilo. Trenutačno prosječna starost vozila je pet godina", rekao je Lulić.

Najavio je da će Dubrovnik uskoro dobiti i brod za hitnu medicinsku službu,  ponajprije namijenjen spašavanju na moru te "zbrinjavanju hitnih pacijenata".

"Poboljšat će dostupnost i efikasnost zdravstvene zaštite na pučinskim otocima. Brodom će upravljati Lučka kapetanija, ali imat će svoj medicinski tim. Brod je petnaest metara dug i pet metara širok te potpuno opremljen za zbrinjavanje hitnih pacijenata za teška stanja. Po mirnom vremenu može postići brzinu od 35 nautičkih milja, a 15 nautičkih milja u slučaju valova visokih četiri do šest metara. Praktički je nepotopiv jer ima sustav samoispravljanja", objasnio je Lulić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izjavio je kako se vozila obnavljaju prema mogućnostima županijskog proračuna, ali se uvijek vodi računa da sva budu ispravna.

"Ovo je dodatni poticaj hitnoj medicinskoj službi za uspješan posao. Vrlo smo zadovoljni s njima, posebno što su imali teško razdoblje u koronakrizi, koju su nosili na svojim leđima. Osigurali smo i helikoptersku službu, posebno za udaljena područja županije, a uskoro i novi brod za hitnu službu u Dubrovniku", rekao je Dobroslavić.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini