RIJEKA

Novi natječaj za obnovu broda "Galeb" do kraja mjeseca

Marko GRACIN

Marko GRACIN


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je u ponedjeljak kako vjeruje da bi novi natječaj za obnovu broda "Galeb", nakon što je prošli poništen, trebao biti objavljen do kraja ožujka.

Obersnel je na konferenciji za novinare rekao da je za novi natječaj trebalo složiti novi troškovnik, dobiti više suglasnosti, što je uglavnom učinjeno, te da je s tim u vezi optimist.

Grad Rijeka poništio je početkom siječnja natječaj za obnovu broda "Galeb" jer je na natječaj stigla ponuda koja je znatno premašila planirani iznos.

Procijenjeni trošak na temelju projektne dokumentacije koju je izradila tvrtka "Marine and Energy Solutions DIV" bio je 27,67 milijuna kuna, a jedinu ponudu od 74,96 milijuna kuna s PDV-om dalo je Brodogradilište "Viktor Lenac".

Brod "Galeb" otvoren za posjetitelje od 2020.

Brod "Galeb" proglašen je kulturnim dobrom, planira se obnoviti i prenamijeniti dijelom za muzej, a dijelom za ugostiteljstvo i smještaj turista u sklopu projekta Turističke valorizacije reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine, zajedno s palačom Šećerane, upravnom zgradom za industriju od 18. do 20. stoljeća.

Za taj projekt Gradu Rijeci je odobreno nepovratnih 69 milijuna kuna iz europskih fondova.

Radovi na palači, koja će biti novi Muzej grada Rijeke, traju, a očekuje se da će se taj muzej otvoriti na proljeće 2020. Brod "Galeb", također je najavljeno, otvorit će se 2020., kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture.

Obesnel je još najavio da će u bivšem komplesku Benčiću ovoga tjedna početi uređivanje Dječje kuće te da će uskoro biti objavljen novi natječaj za knjižnicu u T- objektu.

Obersnel: Karneval povećao broj turista u Rijeci 

Obersnel je ocijenio da su ovogodišnji Riječki karneval i Velika karnevalska povorka, u kojoj je sudjelovalo više od 10.500 maškara, bili više nego uspješni. Istaknuo je da karneval znatno pridonosi turizmu, dodajući da je u veljači turistički promet bio veći oko tri posto u odnosu prema prošlogodišnjem, kada je, pak, s obzirom na pretprošlu godinu bio veći oko 20 posto. "To je dovelo do promišljanja o nekim djelatnostima, pa je sada u Rijeci 15 hostela, a broj turističkih postelja je s lanjskih 2999 povećan je na 4571", rekao je.

Razvoju turizma pridonijet će i izgradnja turističkog kompleksa na Kostabeli s oko 560 postelja, koja je već počela, te izgradnja novog hotela u Rijeci sa stotinjak postelja, rekao je Obersnel i dodao da je najavljeno i povećanje kategorije riječkih hotela "Neboder" i "Park" te kako se nada da će sve to riješiti problem vezan uz nedostatak turističkih postelja.

U vezi s izgradnjom još jednoga gradskog reciklažnog dvorišta, uz sadašnja dva, rekao je da je osigurano 1,1 milijun kuna, do čega je više od polovice novca iz EU fondova, a radovi bi trebali biti završeni do kraja ljeta. Za edukaciju i promidžbu selektivnog prikupljanja otpada iz EU fondova je dobiveno 2,5 milijuna kuna. Očekuje se raspisivanje natječaja za sortirnice, a završen je projekt za sortirnicu u Mihačevoj Dragi, vrijednu oko 30 milijuna kuna, koja će pridonijeti smanjenju količine otpada koji će se odvoziti u Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćinu. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater