ODLUKA NACIONALNOG STOŽERA

NOŠENJE MASKE NA NEKIM JE MJESTIMA OD DANAS - OBAVEZNO! Može li vas i tko kazniti ako je nemate?

| Autor: Glas Istre
(Tom DUBRAVEC/CROPIX)

Od danas na snagu stupa odluka Nacionalnog stožera u kojoj se propisuju situacije u kojima je obvezno nositi maske. Tako se navodi da su one obvezne za zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni.

Stožer je na taj popis opet stavio vozače, ostale zaposlenike u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnike u javnom prometu, iako obveza nošenja maski u javnom prijevozu vrijedi još od 24. lipnja. Novost je da su od sutra maske obvezne i za kupce u prodavaonicama, kao i za sve zaposlenike. Obvezu nošenja maski imaju i zaposleni u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka, piše Novi list

No, nije jasno hoće li se osobe koje ne nose maske, tamo gdje ih je obavezno imati, novčano kažnjavati i kolikom kaznom. Vlada je sredinom travnja mijenjala Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ali tom prilikom su samo precizirane kazne za građane koji krše propisanu mjeru samoizolacije ili karantene.

Uz to, od danas bi prema odluci stožera oni koji organiziraju okupljanje više od sto ljudi morali o tome izvijestiti županijski stožer najmanje 48 sati prije okupljanja. Ovu je mjeru Stožer donio najviše zbog velikog broja zaraženih koji se povezuju sa svadbenim svečanostima, a organizatori su dužni imati popis svih sudionika 14 dana nakon što se okupljanje održalo.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater