VINKOVCI

Nizozemski humanitarci u posjetu Vinkovcima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nizozemske humanitarce Tineke Sta-Bol i Tona van Breea koji već više od 20 godina svake godine u Nizozemsku na odmor vode 40 djece s područja Vinkovaca, Vukovara i okolnih mjesta u petak je primio zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

"O kakvim se ljudima radi dovoljno je reći da već više od 20 godina svoje slobodno vrijeme troše na skupljanje donacija kako bi svake godine 40-tak učenika s područja naše županije poveli sa sobom u kamp u Nizozemsku. Većini djece to je bilo prvo takvo putovanje i nezaboravna uspomena za cijeli život“, istaknuo je Josip Romić.

Djeca putuju u Nizozemsku preko Stichting Vrienden Speciale Kinderhulp(SVSK), organizacije koja već više od 20 godina skuplja donacije i pomaže djeci istočne Slavonije, a čiji su osnivači Tineke Sta-Bol i Ton van Bree, izvijestili su iz Grada Vinkovaca. Djeca su smještena u zgradi kampa u nizozemskom gradiću Ermelu, a njihovo ljetovanje ispunjeno je raznim aktivnostima koje su usmjerene na razvoj njihovih socijalnih vještina te samopouzdanja i samopoštovanja, kao i timskog rada.

Na humanitarni rad Tineke Sta-Bol i Tona van Breea potaknuo je  rat u istočnoj Slavoniji 1991. godine i strahote kroz koje su mještani tog područja prolazili. Osim što su organizirali kamp za male Slavonce, to dvoje nizozemskih humanitaraca sakupljali su i novac te oko škola u ratom ugroženim mjestima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Bapskoj, Čakovcima i Petrovcima financirali gradnju dječjih igrališta. Njihov humanitarni rad u Hrvatskoj nagradila je i Nizozemska kraljica Beatrix, ističu  iz Grada Vinkovaca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum