KARLOVAC

"Nikola Tesla" Poduzetničkom centru dva milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Karlovačka županija u četvrtak je za gradnju “Nikola Tesla" Poduzetničkog centra u Karlovcu dobila dva milijuna kuna od Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, što je 50 posto udjela županije s partnerima.

Tim je povodom u novoizgrađenom zdanju tik do Gimnazije, koju je pohađao veliki Nikola Tesla, održana konferencija za novinare, a županica Martina Furdek Hajdin tom je prigodom rekla kako vjeruje da će taj centar biti gotov iduće godine iako je krajnji rok prosinac 2023.

Vrijednost projekta je 32 milijuna kuna, od čega su tzv. prihvatljivi troškovi za sufinanciranje 27 milijuna kuna, a Europska unija financira 23 milijuna kuna.

Mnogo je do sada učinjeno, zgrada ima svoj konačni oblik, stolariju, komunalne priključke, instalacije, a slijedi izgradnja stubišta i fotonaponske stanice te 19,8 milijuna kuna vrijedno opremanje.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić rekao je da je sastavni dio projekta i uređenje velikog parkirališta između budućega Poduzetničkog centra i Sportske dvorane Mladost, za što je novac osiguran, a vjeruje da će ono biti završeno u svibnju sljedeće godine.

Centar je spoj stare obiteljske kuće, neposredno uz Gimnaziju, građene iz temelja, koja je ostala ista kao što je bila i u vrijeme školovanja Nikole Tesle. Na nju se kao cjelina nadovezuje suvremena arhitektura, asimetrična, a županica Furdek Hajdin, po zvanju arhitektica, rekla je da je riječ o iznimno kvalitetnom spoju.

Istaknula je da je to djelo pet domaćih mladih arhitekata, koji su si inače konkurencija, ali na tom su se projektu ujedinili i stvorili nešto posebno za svoj grad.  

Gradonačelnik Mandić je rekao kako bi i sam Tesla tim projektom bio zadovoljan te da je to za Karlovac razvojni projekt.

“Ovime se ostvaruje sjećanje na boravak Nikole Tesle u našoj Gimnaziji, nekako se s tom izgradnjom rješava i naš dug prema Tesli, odaje mu se priznanje, ali ovo je puno više od memorije, tu će učenici Gimnazije i drugih škola stjecati znanja o poduzetništvu, imati prvi doticaj sa znanjima kako promišljati poduzetnički, kako razviti svoju ideju”, rekao je Mandić.

Kad je riječ o turističkom značenju “Nikola Tesla” Poduzetničkog centra, Mandić je rekao da je on između drugih atrakcija - preko Korane je Aquatika, na Turnju Muzej Domovinskog rata, nedaleko su Nacionalno svetište sv. Josipa, Stari grad Dubovac te starogradska jezgra Zvijezda, i sve je turistički privlačno, što će sigurno, dodao je, “dići Karlovac na karti vidljivosti”.

“Čini mi se da ćemo preko ovog centra biti puno više prisutni u svijetu, opet zahvaljujući Nikoli Tesali”, zaključio je Mandić.

Ravnatelj županijske Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Vilko Klasan objasnio je da je to jedan od 20 projekata u Karlovačkoj županiji za koje je ove godine Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU osiguralo pomoć, ukupno 45 milijuna kuna.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater