NASTAVAK POLITIČKO-PRAVOSUDNE AFERE

Neočekivani povratak masonskog skandala u hrvatsku javnost: Za vrijeme Tuđmana i Milanovića masoni su bili ministri, DANAS SKRIVAJU ČLANSTVO AKO SU JAVNI SLUŽBENICI

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Poznato je da političko organiziranje nije dopušteno u Hrvatskoj vojsci i policijskim snagama, no članstvo u udrugama – od braniteljskih do vjerskih i sportskih – nije ni tamo zabranjeno

Poznato je da političko organiziranje nije dopušteno u Hrvatskoj vojsci i policijskim snagama, no članstvo u udrugama – od braniteljskih do vjerskih i sportskih – nije ni tamo zabranjeno


Političko-pravosudna afera izazvana članstvom nekadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića u jednoj slobodnozidarskoj loži neočekivano se nastavila. Iako je Jelenić zbog pripadanja masoneriji – koja, doduše, nije tajno društvo kakvim se predstavljalo kroz vjekove nego udruga građana – dobio otkaz, sud ga je vratio na posao. Istog dana, pred kraj radnog vremena, ponovno je udaljen s radnog mjesta, što pravnici objašnjavaju proceduralnim, a političari svojim razlozima. Jelenić je bio slobodni zidar oko šest mjeseci 2018. godine.

Članstvo u loži bez licence

Odvjetnica Vesna Alaburić koja zastupa masona Jelenića kaže da ga je zaštitio i Vrhovni sud koji je „donio odluku kojom je utvrdio manjkavosti odluke o produljenju privremenog udaljenja. Državnoodvjetničko vijeće nije utvrdilo niti obrazložilo iole valjanje razloge koji bi mogli opravdati privremeno udaljenje.

- Državnoodvjetničko vijeće se manje-više ponaša kao da je privremeno udaljenje nužna posljedica zahtjeva za stegovni postupak i razrješenje, što nije točno i na što je Vrhovni sud upozorio, kaže Alaburić.

Zanimljiva je još jedna činjenica. Državni odvjetnik u otkazu Dražen Jelenić bio je član lože Veliki orijent Hrvatske čiji je veliki meštar dr. Nikica Gabrić, nekada istaknuti član Saveza socijalističke omladine Hrvatske, osnivač ugasle stranke Novi forum i poznati oftalmolog koji je vlasnik privatne oftalmološke klinike. Gabrićeva loža nema – niti je u trenutku kada joj je državni odvjetnik bio član imala – međunarodno priznanje, „licencu“ za rad, niti je pripadala Velikoj loži Hrvatske koja prihvaća i masone škotskog obreda, obreda kripte i York Rite masone. Drugim riječima, oni i nisu bili masoni poput oko tisuću drugih masona koji rade i obavljaju svoje rituale u dvadesetak hrvatskih loža, nego su bili članovi paramasonske organizacije čiji su osnivači, kako je objavljeno u medijima, doputovali iz Srbije.

Državni službenik Jelenić nije bio član masonske organizacije koju široko prihvaćaju u tom svijetu javnosti uglavnom nepoznatih udruga, pa je neobično da snosi odgovornost za članstvo u masonima kada nije bio „pravi mason“. Paramasonske udruge poput Rotary kluba ili Lion's kluba, primjerice, ne dovode u takvu neugodnost svoje članove, iako se i oni na svojim sastancima mogu dogovarati o raznim poslovima iz svog radnog djelokruga.

Poznato je da političko organiziranje nije dopušteno u Hrvatskoj vojsci i policijskim snagama, no članstvo u udrugama – od braniteljskih do vjerskih i sportskih – nije ni tamo zabranjeno.

Fenomen masonerije u Hrvatskoj politici svakako je na intrigantan način reaktualiziran novim razvitkom slučaja oko bivšeg masona Marijana Jelenića koji je, još prije suspenzije s posla, izjavio da mu je bila „čast“ da ga pozovu u tako ekskluzivan klub. Svakako da mu je za vjerovati.

Ministri slobodni zidari

U Republici Hrvatskoj, u vrijeme Domovinskog rata i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, osnovana je Velika loža starih i prihvaćenih slobodnih zidara Hrvatske. Datum osnivanja je 14. lipnja 1994. godine dok su ložu utemeljili Branimir Horvat, Zvonimir Tomić, Nenad Porges, Slobodan Kuvalja, Radovan Horvat, Nikola Wirth, Dragutin Dumančić, Hrvoje Raguž, Zlatko Bourek i Zvonimir Žepić. Rješenjem Ministarstva uprave Republike Hrvatske od 21. rujna odobren je upis Velike lože Hrvatske u Registar udruga.

Poznati političar i poduzetnik Nenad Porges u tom trenutku nije bio samo slobodni zidar – već od 1993. pomoćnik ministra gospodarstva Davora Šterna. Nakon toga, od 1997. do 2000. godine bio je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva u HDZ-ovoj vladi Zlatka Mateše. Poslovnu karijeru nastavio je u naftnom koncernu generala Ivana Čermaka.

Dragan Kukavica, nekadašnji veliki meštar Velike lože Hrvatske, izjavio je u doba vlade Zorana Milanovića kako je u svakoj vladi – od Tuđmanovih do Milanovićeve – bilo ministara slobodnih zidara. Današnji veliki meštar dr. Slobodan Kuvalja, liječnik je koji radi u privatnom sektoru i predaje na Zdravstvenom učilištu u Zagrebu. Prije njega, masonski meštar bili su preminuli odvjetnik Marijan Hanžeković te liječnik Igor Francetić.

U jeku „afere Jelenić“ premijer Andrej Plenković izjavio je da u njegovoj vladi nema masona.

Nepoznat broj članova  

Danas se malo javnih osoba želi javno izjasniti slobodnim zidarima, čak i ako nisu na „državnoj plaći“ ili na osjetljivom mjestu državnog odvjetnika.

Jedan od njih je advokat Veljko Miljević, poznat kao pravni zastupnik Tome Horvatinčića i Zdravka Mamića, koji je javno potvrdio da je mason. Član lože Grof Ivan Drašković iz Zagreba bio je i nekadašnji viceguverner HNB-a Davor Holjevac, a spominju se i imena preminulog dirigenta Saše Britvića te niza odvjetnika, glazbenih umjetnika i javnih radnika. Dio imena dostupan je preko masonskih časopisa gdje se objavljuju promaknuća članova – „braće“ u slobodnozidarskoj terminologiji – u više stupnjeve.

Danas u Zagrebu djeluje deset masonskih loža, tri su u Rijeci, te po jedna u Splitu, Varaždinu i Osijeku. Riječ je o članicama Velike lože Hrvatske. Uz njih djeluju i slobodni zidari škotskog obreda koji su kao udruga registrirani 2003. godine. Koliko je u njima točno članova – te posebice ministara, političara i visokih državnih službenika – predstavlja jedinu masonsku tajnu koja bi bila zanimljiva široj javnosti. Kad bi se ona otkrila, možda bi slučajeva poput bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića bilo nekoliko puta više.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum