ZAGREB

Nagrada "Nada Dimić" kolektivu Žene ženama te alpinistima, speleolozima i visincima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Nagrada "Nada Dimić" za građane i građanke zaslužne za bolje društvo ove godine odlazi u ruke članica transmigrantskog kolektiva Žene ženama te alpinista, speleologa i visinaca koji su volonterski pomagali Zagrebu i Zagrepčanima nakon potresa, objavio je u petak Fond za udruge.

Transmigrantski kolektiv Žene ženama koristi umjetnost kako bi okupio žene koje žele da im Hrvatska bude dom, povezujući ih sa ženama kojima je Hrvatska već dom, kako bi im se olakšala integraciju u novu, stalno mijenjajuću zajednicu, stoji u priopćenju.

U kolektivu djeluju žene koje su dobile azil, one koje ga još čekaju, studentice s Erasmus programa, umjetnice i aktivistkinje. Sudjelovale su i u ovogodišnjem Noćnom maršu, ukazujući na pitanje sigurnosti žena u suvremenim migracijama, a Fondu za druge iznimno je važno njihovo zalaganje za izgradnju boljeg i pravednijeg društva za sve žene i djevojčice. 

Volonterska grupa okupljena u Facebook grupi "Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu" nesebično je uskočila u pomoć Zagrepčanima u danima nakon potresa, uklanjajući opasno nakrivljene dimnjake i dijelove krovišta koji su prijetili stanarima zgrada i prolaznicima. Čak i nakon isteka od dva tjedna na koja su se obvezali, nastavili su pomagati sugrađanima u nevolji.

Nagradu je ustanovio Fond za druge 8. svibnja 2017., na dan oslobođenja Zagreba i kao memento na Nadu Dimić, hrabru i prkosnu narodnu heroinu koju su domaći fašisti okrutno mučili i ubili. Dodjeljuje jednoj ili više osoba koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag na kulturnom, umjetničkom i aktivističkom životu Grada Zagreba.

Sastoji se od kamene ulične kocke (kaldrme), onakve kakvima su popločane gradske ulice, kao simbola pučkog otpora. Drugi je dio nagrade novčani, i ove godine je ukupni nagradni fond 15.000 kuna, a dobitnici ga, ako žele, mogu solidarno proslijediti nekoj drugoj, mlađoj grupi ili pojedincu/pojedinki u kojima prepoznaju vrijednosti za koje se i sami zalažu.

Posljednjih godina nagradu su osvajali društveno angažirani umjetnici poput Igora Grubića, Olivera Frljića i Sanje Iveković, novinari Sanja Despot i Hrvoje Šimičević te prošle godine i predstavnica lokalne samouprave, gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Dodjela se već tradicionalno organizira ispred Doma HDLU u Zagrebu, 7. srpnja s početkom u 19.30 sati.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of