SPLIT

Možemo!, Pametno za Split i Dalmaciju te Nova ljevica s vizijom upravljanja gradom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstavnici koalicije stranaka Možemo!, Pametno za Split i Dalmaciju te Nove ljevice u četvrtak su poručili kako imaju viziju otvorenog, uključivog i odgovornog upravljanja gradom vezano uz ekonomsku, ekološku i razvojnu održivost.

Nositeljica koalicijske liste Tamara Visković viziju je predstavila na konferenciji za novinare, ističući da prije svega žele revitalizirati i koristiti one resurse koji već postoje, umjesto velikih i megalomanskih projekata koji ne bi bili na direktnu korist građanima.

"Želimo poticati sve projekte koji su ekološki održivi, koji smanjuju emisije stakleničkih plinova i želimo razvojne projekte tako da većina novostvorenih vrijednosti u tim projektima ostaje lokalnoj zajednici", rekla je Visković.

Naglasila je kako to žele ostvariti tako da se Split prvenstveno otvori prema modelima koji imaju veću participaciju građana i zainteresirane javnosti, u upravljačkim strukturama poduzeća, grada i ustanova, ali i dalje od toga.

Važnim smatra sastavljanje analize i plana upravljanja gradskom imovinom s jasnim linijama odlučivanja i kriterijima valorizacije rada gradskih službi, poduzeća i ustanova, kao ustrajanje na daljnjoj digitalizaciji gradske uprave i svih gradskih dokumenata.

Visković je kazala i kako žele dokinuti "kult podobnosti u upravljačkim strukturama poduzeća i ustanova" te ih otvoriti građanima i struci koji možda i nisu politički angažirani, ali tome mogu doprinijeti.

Predsjednica stranke Pametno za Split i Dalmaciju Kristina Vidan je kao jedan od osnovnih alata koje će koristiti protiv tromosti i neefikasnosti upravljanja gradom navela uključivanje građana i potrošača u sve razine upravljanja.

Na taj način, rekla je, korisnici bi imali svoje predstavnike u nadzornim odborima gradskih poduzeća, a i jedan dio gradskog proračuna mora biti spreman za participiranje građana.

"To se ne smije, kao što se do sada, samo deklarativno radilo, nego se građanima zaista mora omogućiti da se čuju njihove ideje i potrebe te omogući da to zaista bude stavljeno u proračun. Inzistirat ćemo i na uključivanju osoba s invaliditetom u sve dijelove života i rada te djelovanja grada", poručila je Vidan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of