NAJNOVIJE


DO 2028. GODINE ULOŽIT ĆE 3,6 MILIJARDI KUNA

MODERNIZACIJA U HEP-U: Premijer Plenković pustio u probni rad revitalizirani agregat Ozalj

CROPIX

Od 2012. godine do danas HEP je u revitalizaciju hidroelektrana već uložio 1,4 milijarde kuna. Revitalizacijom i modernizacijom postojećih hidroelektrana produljuje se njihov radni vijek, a dobivanjem novih 160 MW snage postiže se dodatna stabilnost elektroenergetskog sustava

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je u društvu predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića jučer je pustio u probni rad revitalizirani agregat hidroelektrane Ozalj 1. Riječ je o najstarijoj elektrani u kontinentalnoj Hrvatskoj koja je puštena u rad 1908. godine za potrebe rasvjete grada Karlovca i koja još uvijek proizvodi električnu energiju u izvornom objektu, koji ima status zaštićenog kulturnog dobra RH. Ulaganje u revitalizaciju ove 110 godina stare elektrane iznosi 60 milijuna kuna, a nastavit će se i iduće godine, čime će se u konačnici ukupna snaga te hidroelektrane povećati s 3,3 na 4 MW pa će to omogućiti i povećanje godišnje proizvodnje za jedan milijun MW. HEP u revitalizaciju hidroelektrana planira uložiti ukupno 3,6 milijarde kuna, od čega će do završetka revitalizacije 2028. godine uložiti još 2,2 milijarde kuna. Tako će se ukupna snaga hidroelektrana povećati za dodatnih 160 MW, što odgovara snazi jedne velike hidroelektrane koja bi bila šesta po veličini među postojećim HEP-ovim hidroelektranama.  

Hrvatska elektroprivreda pokrenula je značajne investicije u ostale obnovljive izvore energije pa će tako već 2019. godine u sunčane elektrane i vjetroelektrane uložiti 600 milijuna kuna. Ulaganja u hidroelektrane i ostale obnovljive izvore energije HEP čine vodećim investitorom u zeleno gospodarstvo u Hrvatskoj.

Od 2012. godine do danas HEP je u revitalizaciju hidroelektrana već uložio 1,4 milijarde kuna. Revitalizacijom i modernizacijom postojećih hidroelektrana produljuje se njihov radni vijek, a dobivanjem novih 160 MW snage u sustavu postiže se dodatna stabilnost elektroenergetskog sustava. U idućoj godini bit će revitalizirane hidroelektrane Zakučac (52 MW nove snage), Dubrovnik (36 MW nove snage) i Fužine te će se nastaviti radovi na HE Ozalj (0,7 MW nove snage) i Gojak (16,5 MW nove snage). U idućoj je godini planiran početak revitalizacije HE Varaždin (16 MW nove snage) i Senj (27 MW nove snage).

Uz revitalizaciju, odnosno povećanje snage i proizvodnje postojećih hidroelektrana te izgradnju novih, HEP će cilj povećanja udjela obnovljivih izvora energije s 35 na 50 posto do 2030. godine postići i ulaganjima u ostale obnovljiv izvore energije, odnosno u sunčane i vjetroelektrane. Već je u ovoj godini HEP pokrenuo ulaganja u obnovljive izvore energije a u tijeku je natječaj za izgradnju Sunčane elektrane Cres, a pri kraju su i pregovori o preuzimanju projekta u razvoju Sunčane elektrane Vis te još jedne sunčane elektrane i dva vjetroparka. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam