KONFERENCIJA ZA NOVINARE

MINISTAR BEROŠ: Broj novozaraženih dramatično raste, vrijeme je za najveću moguću ozbiljnost

| Autor: Glas Istre
Cropix

Cropix


U posljednja 24 sata zabilježen je 1.131 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4233 Među njima je 505 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Preminula je 1 osoba, javio je Stožer, javlja portal N1.

Najgori je ovo dan po broju novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a dali su izjavu medijima, vezano uz pogoršanje epidemiološke situacije.

Njegovo obraćanje pratite UŽIVO na N1 televiziji.

Prvi put brojka je prešla 1000, kazao je ministar.

"Svjedočimo onom 'što nije specifičnost samo Hrvatske, jer broj zaraženih i u našem okruženju raste. Prvi put smo prešli tisuću. Treba pripomenuti da virus ulazi u zdravstvo, virus ozbiljno prijeti na sve strane. Moramo se pridržavati mjera, one su donesene da bismo preživjeli ovu ugrozu ne da bismo nekog kaznili. Moram reći da trud zdravstvenih djelatnika ne može biti jači od neodgovornosti građana", rekao je.

Jučer umrlo troje ljudi

U posljednja 24 sata u bolnice je zaprimljeno 117 bolesnika. Jučer je umrlo troje ljudi, rekao je Beroš pa pojasnio da kad su slali priopćenje još nisu imali te brojke.

"Ovo nisu brojevi da bismo nekog plašili. To je orijentir budućih zbivanja", kazao je ministar Beroš.

"U KBC Rijeka popunjeno je 31 posto, u Osijek 81 posto kapaciteta, u KBC Split, 27, u KB Dubrava 60 posto", rekao je.

KB Sveti DUH, KB Merkur, KBC Osijek, KBC Osijek, Vinogradska i to klinika za tumore, OB Našice i OB Zabok, bolnice su u koje je virus ušao u par dana. "Moramo misliti na to tko će nas liječiti", poručuje Beroš.

"Pokušavamo balansirati mjere. Naš cilj nije zatvoriti gospodarstvo, nego naći suživot s virusom Minimiziranje mjera nije dobro. Pogledajmo brojke i naučimo nešto iz njih".

Trenutak je da se uozbiljimo

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a kazao je da Hrvatska ima najliberalnije mjere u Europi, zamolio je građane da se pridržavaju mjera i da za deset dana izravnamo krivulju i da ona krene padati.

"Dobro je da nemamo veći porast teško oboljelih, novi moment je da proboj virusa među zdravstvenim radnicima, što je dodatni problem. Imamo ih manje za liječenje svih bolesnika, u ovom trenutku se čini sve da bi se unutar pojedinih zdravstenih ustanova reorganizirao posao da svi dobiju odgovarajuću zdravstenu skrb. Trenutak je da se uozbiljimo i pridonesemo tome da sačuvamo zdravsteni sustav", dodao je doktor Lukšić.

Vrijeme je za oprez!

"Vrijeme je za oprez, vrijeme je za mobilizaciju, postane li zdravstveni sustav preopterećen doći ćemo u situaciju da liječenje neće biti adekvatno, i covida i drugih oboljenja", kazao je ministar odgovarajući na novinarska pitanja.

"Imamo 14.460 bolničkih kreveta, 1450 je intenzivnih, imamo 800 respiratora. Siguran sam da ako 'uzmemo stvar u svoje ruke, postanemo odgovorni pokažemno zajedništvo, ali ako se budemo ponašali neodgovorno ništa ne isključujemo", rekao je Beroš dodajući da su pripremljeni i sekundarni kapaciteti poput Arene kao i tercijarni.

"Ako ne promijenimo svoje ponašanje, može se svašta desiti", kazao je Beroš.

Ima prostora za nove mjere

"Portugal je od jučer uveo policijski sat, imaju zatvaranje ugostiteljskih objekata, mi imamo najliberalnije mjere, ali mi tražimo balans nekakav, daljnje ograničavanje okupljanja, zatvaranje svih mjesta okupljanja, strože kontroliranje nošenje maski, ima još puno prostora za nove mjere, nemojte prenijeti da se uvode noe mjere, samo kažem da ima još prostora za to", kazao je Capak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater