ZAGREB

Milanović: O nasljedniku Kindera treba razgovarati u sklopu ostalih imenovanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u četvrtak da se o imenovanju nasljednika Ivice Kindera na čelu Vojno-sigurnosne obavještajne agencije (VSOA) može razgovarati samo u sklopu cijelog paketa imenovanja na visoke položaje u Oružanim snagama.

"Moramo sjesti i dogovoriti se o kandidatima, a ne da mi HDZ radi pripremu terena. To se dogovara na najvišoj razini, direktno s Plenkovićem", izjavio je Milanović novinarima nakon prijama u prigodi obilježavanja Dana policije.

Istaknuo je pritom niz otvorenih pitanja koja se, poručio je neće rješavati tako da mu "netko tutne nekakav komad papira sa svojim prijedlogom".

Milanović je prethodno pokrenuo postupak za razrješenje Kindera zbog nezakonitog trošenja državnog novca u VSOA-i, a danas je reagirao na nedavnu izjavu premijera Andreja Plenkovića da će razrješenje Kindera stupiti na snagu kada se postigne dogovor o osobi koja će ga zamijeniti.

Milanović pak tvrdi da mjesto ravnatelja VSOA-e može neko vrijeme ostati prazno, te da je VSOA već trebala imati upražnjeno mjesto ravnatelja, no general o kojemu se radi ne želi dati ostavku.

Podsjetio je da je riječ o službi u kojoj su prije desetak godina dva čelna čovjeka, ravnatelj i njegov zamjenik, morali otići i kasnije su bili optuženi i pravomoćno osuđeni zbog utaje, odnosno zlouporabe fondova. Ustvrdio je da se u toj agenciji ništa nije promijenilo te da to već neko vrijeme sve znaju njegovi suradnici. Upitao je pritom što su u tom razdoblju radili ljudi iz Vlade koji također to znaju.

Milanović napominje da je premjer kojem je poslao dopis o razrješenju Kindera jedini koji zajedno sa njim može razriješiti ravnatelja VSOA-e.

"Premijeru je očito bitnije da to mjesto bude popunjeno i da sada u ovom razdoblju smisle nekog kandidata da me o tome obavijeste preko medija ili mi pošalju dopis bez prethodnih konzultacija u očekivanu da ću ja to, u strahu od nečega, na brzinu potpisati", rekao je Milanović.

Ustvrdio je da niz zapovjednih mjesta u vojsci već godinu dana zjape prazna i nabrojio da nemaju zapovjednike počasno-zaštitna bojna, Hrvatsko vojno učilište ni Obalna straža, a nema dogovora ni o kandidatu za stalnog izaslanika RH pri NATO-u.

"Ova nepopunjena mjesta na visokim dužnostima u Oružanim snagama i hrvatskoj vojnoj diplomaciji isključivo su rezultat opstrukcije ministra obrane Marija Banožića, a onda nažalost na neki način i Plenkovića", rekao je Milanović.

Za Banožića je ponovno rekao da je zreo za DORH i istragu po nizu pitanja. "Zadnje je da je oštetio državu, masno, za par milijuna kuna, namjerno, manipuliranjem nekretninama koje su davane u najam", kazao je Milanović.


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini