GLINA

Međunarodni dan volontera svečano i radno obilježen u Glini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Glini je u nedjelju, u povodu Međunarodnog dana volontera, održana svečanost na kojoj su volonterima Crvenog križa Sisačko- moslavačke županije uručene zahvalnice za pomaganje u potresu, a svečanost je završila u kontejnerskom naselju - radno.

Ravnatelj Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt rekao je da za Međunarodni dan volontera treba dati priznanje svima koji pomažu ljudima u potrebi i koji su, baš kao volonteri u Sisačko- moslavačkoj županiji nakon katastrofalnog potresa, imali potrebu činiti dobro.

Zbog potresa i pandemije, kroz tamošnja društva Crvenog križa, djelovalo je više od pet tisuća volontera, a zahvalnice je dobilo 300 najzaslužnijih, dodao je Markt.

Naglasio je da je brojka onih koji su pomagali zapravo puno veća, jer su mnogi građani samostalno priskakali u pomoć, “bez ikakvog interesa i najčešće čak ni ne poznajući ljude kojima pomažu”.

Tristotinjak najaktivnijih volontera u županiji dobilo je zahvalnice, a onima koji su se danas odazvali proslavi, zahvalnice su, uz Markta, uručivali i ravnatelji društava Crvenog križa iz Siska, Hrvatske Kostajnice, Gline i Petrinje. Oni su podsjetili da je tu riječ o volonterima koji su najčešće i sami bili pogođeni potresom, a ipak su u sebi pronašli dodatnu snagu da, čak i u uvjetima pandemije, pomažu drugima.

Svoje volonterske priče ispričali su Ema Cigler iz Siska, Elmor Baraković iz Gline i Marijana Sigur iz Hrvatske Kostajnice, a svima je bila zajednička misao da, osim davanja, oni nešto važno dobivaju zauzvrat - zajedništvo i obogaćenje života. Cigler je još dodala kako su volonteri u svakodnevnom životu međusobna podrška.

Hrvatska ima 131 društvo Crvenog križa i u njima je registrirano više od 14.000 aktivnih volontera koji djeluju na raznim programima i pomažu ljudima. Snaga Crvenog križa utemeljena je na dobrovoljnosti.

Govoreći o budućem radu, Markt je naglasio da se u cijelom sustavu građane treba pripremiti kako da se postave u bilo kojoj izvanrednoj situaciji, da znaju očuvati svoje i tuđe živote te tako interventnim službama daju “minimum vremena potreban da se sustav aktivira”. U interventnim službama pak treba savladati znanja upravljanja ljudima, odnosno formirati "srednji menagement" za upravljanje većim brojem pojedinaca i službi.

Nakon potresa se sukladno NATO standardima u Crvenom križu, uz pomoć Hrvatske vojske, analiziralo sve, pa i ono što nije bilo dovoljno dobro, rekao je Markt, te najavio da slijede promjene: u pravilnicima, edukacijama i u vježbama.  

Dodjela zahvalnica bila je prigoda i za malo adventsko druženje s građanima, u blagdanskoj atmosferi, uz topli čaj, kolače i nastup zborova osnovne i srednje škole iz Gline.

Aktivisti Crvenog križa su, nakon proslave, obišli kontejnersko naselje Mali dom gdje su smješteni ljudi kojima su u potresu srušeni ili oštećeni domovi te su im uručili grijalice i lopate za snijeg uz napomenu da svi kojima treba pomoć pri čišćenju snijega također mogu računati na volontere.

Na području Sisačko-moslavačke županije ukupno će biti podijeljeno 150 grijalica i 400 lopata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini