BOGAT PROGRAM

LABDAY 2019.: Međunarodni dan laboratorijske medicine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodni dan laboratorijske medicine - LabDay 2019. obilježit će se u utorak, 5. studenog, nizom zanimljivih edukacija i aktivnosti u brojnim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, knjižnicama i otvorenim vratima nekoliko laboratorija u bolnicama i kliničkim zavodima na više od četrdeset lokacija u Hrvatskoj.

LabDay se obilježava kako bi se široj javnosti mogla približiti djelatnost magistara i specijalista medicinske biokemije i laboratorijske medicine koja je spona između pacijenta i liječnika, a u mnogim slučajevima je ključna za rano otkrivanje bolesti - na rezultatima laboratorijskih pretraga temelji se 70 posto kliničkih liječničkih odluka.

Zašto je potrebno krv vaditi natašte ujutro?, Kako se prikuplja uzorak mokraće?, Zašto je važna pravilna priprema za laboratorijske pretrage?, Je li fPSA isto što i PSA?, Zašto je tako važan CRP? te Kako se određuju tumorski biljezi? - o svemu tome i raznim drugim temama, zainteresirani posjetitelji moći će saznati u laboratorijima i bolnicama u svim većim gradovima u Hrvatskoj.

Organizator događanja je Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu koje je povezalo razne institucije u program pod nazivom LabDay 2019.

Mališani i školarci kroz pokuse će se upoznati s poslom u laboratoriju

Posao u laboratorijima predstavit će se i najmlađima kroz zanimljive programe i pokuse u dječjim vrtićima i osnovnim školama, a srednjoškolcima približiti rad u laboratoriju te važnost struke u sklopu zdravstvenog sustava. Svi su posjetitelji dobrodošli u otvorene laboratorije i bolnice kako bi se upoznali s radom magistara i specijalista medicinske biokemije i laboratorijske medicine te saznali izbliza kako izgleda jedan radni dan u laboratoriju.

Vinkovački mališani i osnovnoškolci upoznat će se sa šarenim svijetom krvnih stanica, u Varaždinu će gimnazijalci na jedan dan postati medicinski biokemičari i upravljati laboratorijem, a osnovnoškolci će naučiti kako od najranije dobi spriječiti pojavu šećerne bolesti.

Lora Dukić će svim zainteresiranim sudionicima predavanja 6. studenoga u Gradskoj Knjižnici Prečko u Zagrebu pojasniti zašto je priprema pacijenta ključna za ispravne rezultate testiranja, ističu organizatori i poručuju kako se na predavanje ne mora doći natašte.

Na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu moći će se pak saznati kako radi biokemijsko-hematološki laboratorij za životinje. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini