BERLIN

Razvoj cjepiva protiv covida 19 katapultirao prihode i dobit BioNTecha

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemački laboratorij BioNTech izvijestio je u utorak da su mu prihodi u četvrtom tromjesečju 2020. godine poskočili više nego 12 puta zahvaljujući razvoju cjepiva protiv covida 19 u partnerstvu s američkim farmaceutskim divom Pfizerom.

BioNTech je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca ostvario prihode od 345,4 milijuna eura. U istom razdoblju godine ranije iznosili su 28 milijuna eura.

U cijeloj prošloj godini prihodi su mu gotovo upeterostručeni, na 482,3 milijuna eura.

U laboratoriju ističu partnerstvo s američkim Pfizerom na razvoju cjepiva protiv covida 19, koje im je omogućilo "knjiženje komercijalnih prihoda od prodaje cjepiva".

Troškovi istraživanja i razvoja bili su u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca gotovo četiri puta veći nego u istom razdoblju godine ranije, poskočivši na 257 milijuna eura. U cijeloj su prošloj godini gotovo utrostručeni, na 645 milijuna eura.

Najveća je stavka troškova istraživanja i razvoja bio rad na cjepivu, a u BioNTechu izdvajaju i kupnju nove podružnice u SAD-u u svibnju.

Laboratorij je četvrto prošlogodišnje tromjesečje zaključio s neto dobiti od 367 milijuna eura, više nego šest puta većom nego u istom razdoblju godine ranije.

U cijeloj 2020. godini iznosila je 15,2 milijuna eura. Prethodnu je godinu BioNTech zaključio s neto gubitkom od 179,2 milijuna eura.

"Godina 2020. bila je godina ogromnih promjena za BioNTech zahvaljujući razvoju i odobrenju prve terapije bazirane na mRNA (tehnologiji) u povijesti", istaknuo je utemeljitelj i izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin.

"Do ožujka 2021. isporučili smo zajedno s našim partnerima više od 200 milijuna doza našeg cjepiva u više od 65 zemalja i regija i već svjedočimo prvim znakovima smanjenja broja slučajeva i smrtnosti povezanih sa covidom 19 u više zemalja", dodao je Sahin.

Laboratorij je danas priopćio da ove godine planira proizvesti 2,5 milijarda doza cjepiva, za četvrtinu više no što je bio najavio.

Proizvodni kapacitet trebao bi se povećati zahvaljujući "optimizaciji proizvodnog procesa", "proširenju proizvodne mreže" i odobrenju da se iz jedne bočice dobije šest doza cjepiva, obrazložila je tvrtka u priopćenju.

U laboratoriju procjenjuju i da će ove godine, prema trenutno potpisanim ugovorima o isporuci oko 1,4 milijarde doza cjepiva, ostvariti prihode od oko 9,8 milijardi eura, a očekuju da će iznos biti veći nakon sklapanja novih ugovora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini