Besprijekorna učinkovitost

NEPROCJENJIVO OTKRIĆE: I Hrvatska može za kratko vrijeme početi liječiti najteže pacijente infuzijom matičnih stanica iz pupkovine

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Unsplash

Unsplash


Direktor američkog Istraživačkog instituta za dijabetes (DRI) i Centra za transplataciju stanica na medicinskoj školi Miller Sveučilišta u Miamiju, dr. Camilo Ricordi, i njegov međunarodni tim suradnika objavili su ovih dana spektakularne rezultate svog istraživanja inovativne metode liječenja pacijenata s najtežim simptomima Covida-19. U dvostruko slijepom istraživanju, što znači da ni pacijenti, ni doktori koji su ih liječili nisu znali kome su dali „lijek“ a kome placebo, pokazalo se da infuzije mesenhimskih matičnih stanica (UC-MSC), dobivenih iz pupkovine, na siguran i prirodan način smanjuju rizik od smrti pacijenata s teškim plućnim oštećenjima zbog Covida. Osim toga, i najteži pacijenti puno su se brže oporavljali uz infuzije MSC-ova od onih koji su primali placebo i standardno liječenje. Prvi rezultati ovog značajnog istraživanja upravo su objavljeni u siječanjskom izdanju stručnog časopisa „STEM CELLS Translational Medicine“.

Mogućnost široke primjena

- Ovo su nešto drugačije matične stanice od onih koje dobivamo iz leđne moždine, a koje koristimo u liječenju nekih hematoloških malignih bolesti, na primjer. Ali je ovo svakako veliko otkriće i odlična vijest koju mi i kolege s Fran Mihaljevića pratimo već dulje vrijeme, od kad su se počele pojavljivati prve informacije da infuzije mezenhimalnih matičnih stanica mogu pomoći kod pacijenata koji imaju najteži oblik Covida, zbog čega moraju biti na respiratoru. Nažalost, kod takvih pacijenata s teškim respiratornim sindromom je smrtnost jako velika. Naš KBC ima znanja i načina kako da se iz krvi iz pupkovine naprave mezenhimalne matične stanice, pa nam u biti samo nadležni trebaju dopustiti da s time krenemo. Ova studija je jasno pokazala da postoji značajan klinički učinak ovih stanica u liječenju najtežih pacijenata, a upravo to što je istraživanje bilo dvostruko slijepo, daje nam kredibilitet da možemo odmah početi takve pacijente i tretirati s takvim infuzijama, objašnjava dr. Nadira Duraković, specijalistica hematologije sa Zavoda za hematologiju KBC Zagreb.

Mogućnosti ovakvog liječenja svakako su obećavajuće, i to ne samo u svrhu liječenja Covida. Kako navodi dr. Duraković, specijalistički tim u Zagrebu je osmislio i usavršio metodu primjene mezenhimalnih matičnih stanica u liječenju bolesti darivatelja protiv primatelja u nekim slučajevima transplatacije, pa je ista ta metoda klinički odmah primjenjiva u bolnicama. Naravno, ove se stanice mogu i kupiti na tržištu, ali njihova je nabavka daleko skuplja od proizvodnje u vlastitom laboratoriju. Prednost je ovih stanica iz pupkovine što se puno bolje i lakše umnažaju, odnosno, ne treba ih toliko puno ekstrahirati i primijeniti u terapiji da bi bio postignuti zadovoljavajući učinak u liječenju, a i lakše su dostupne. Mezenhimalne stanice su poznate po svom svojstvu da ispravljaju nepoželjne odgovore imunološkog sustava, odnosno da djeluju na upalne procese, ali su učinkovite i u borbi protiv mikroba, te pospješuju regeneraciju tkiva. Što je najbolje, pokazalo je spomenuto istraživanje, kad se daju intravenozno putem infuzije, te stanice migriraju direktno u pluća, točno u onaj dio tijela koji očajnički treba učinkovitu terapiju protiv Covida.

- Svi stručnjaci neprestano ističu da aktualne upale pluća zbog Covida nimalo ne nalikuju niti jednoj drugoj upali pluća. Stalno se spominje ta fibroza tkiva koja nastaje u plućima, tako da ako se pacijent i oporavi od Covida, on nikad više zapravo nema zdrava pluća i nema onaj normalni kapacitet pluća koji je imao ranije. Dakle, moramo biti svjesni koliko je sama bolest nanijela štete društvu i gospodarstvu do sada, ali i da bi mogla ostaviti dugoročne posljedice po neke ljude i pretvoriti ih u kronične pacijente. S obzirom da mezenhimske stanice imaju tu sposobnost da zaustave upalne procese, ali i da regeneriraju tkiva, sigurno se može očekivati i da će takva terapija smanjiti one neželjene dugoročne posljedice na plućima. Ono što je isto tako važno, a na što ukazuje ova studija, jest nastojati provjeriti da li postoji korist davanja infuzije pacijentima u ranijoj fazi, kad pacijenti završe na kisiku i prijeti im respirator. I to bi se moglo provjeriti vrlo brzo, no svakako su rezultati takvi da ih treba iskoristiti, što će na koncu konca olakšati i samim pacijentima, ali i zdravstvenom sustavu, pa na koncu i državi, ističe dr. Duraković.

Mini-Manhattan projekt

Kliničko istraživanje, koje je američka državna agencija za lijekove FDA autorizirala u travnju 2020., pokrenula je neprofitna organizacija „The Cure Alliance“ koja okuplja znanstvenike istraživače. Osnovao ju je prije 10 godina upravo dr. Ricordi kako bi znanstvenici iz cijelog svijeta razmjenjivali svoja znanja i otkrića, te tako ubrzali pronalazak lijekova za sve postojeće bolesti. Na početku pandemije, svi su se fokusirali na to da zaustave patnju koju je uzrokovao Covid-19 kod nekih bolesnika. Dr. Ricordi odmah je pokrenuo "mini-Manhattan projekt," koji je iznjedrio ovo važno novo oružje u dosadašnjem arsenalu kojim se svijet nastoji izboriti protiv Covida. Usprkos tome što je distribucija prvog cjepiva započela prije Nove godine, distribucija novih doza cjepiva u cijelom svijetu teče sporije nego je itko mogao očekivati, a bolnice se i dalje pune teško bolesnim pacijentima. Mnogi od njih razviju RDS, po život opasno stanje s oštećenjima na plućima zbog kojeg im je nerijetko jedini spas pomoć respiratora, a poznato je da oštećenja na plućima, krvnim žilama, pa i na mozgu, zaostaju još dugo kod nekih pacijenata koji su preboljeli kovid čak i sa blagim simptomima.

Rad dr. Ricordija detaljno opisuje velika otkrića do kojih se došlo istraživanjem na 24 pacijenata. Svi oni liječili su se u bolnici Jackson Memorial zbog COVID-19 i razvili su SARS, teški akutni respiratorni sindrom, opasno i nerijetko fatalno stanje koje karakterizira jaka upala i nakupljanje vode u plućima. Svaki pacijent primio je dvije infuzije ili MSC-a, ili placeba, u razmaku od nekoliko dana. U samo mjesec dana, svi pacijenti, a bili su mlađi od 85 godina, koji su primili infuziju mezenhimalnih matičnih stanica iz pupčane vrpce, preživjeli su, dok je u kontrolnoj skupini preživjelo tek 42 posto pacijenata. Znanstvenici su otkrili da je ovakav postupak potpuno siguran i bez ikakvih ozbiljnih nuspojava. No, ono što je još važnije, istaknuo je dr. Ricordi, istraživački tim izvijestio je da su se ti pacijenti puno brže oporavljali od bolesti od ostalih pacijenata. Više od pola pacijenata koji su primali UC-MSC infuzije oporavilo se i napustilo bolnicu unutar dva tjedna, a više od 80 posto njih oporavilo se unutar 30 dana, dok je kod kontrolne skupine to uspjelo kod samo 37 posto pacijenata.

Besprijekorna učinkovitost

„To je kao da smo poslali tehnologiju pametne bombe u pluća da ponovo uspostavi njihov normalni imunološki odgovor, ali i da zaustavi po život opasne komplikacije bolesti i ukloni štetu koju su do tad nanijele“, izjavio je dr. Ricordi, napomenuvši da se od samo jedne pupčane vrpce, donirane nakon carskog reza, može na ovaj način proizvesti čak 10.000 doza MSC-a za liječenje Covid pacijenata i sprječavanje tolikih komplikacija i smrti. Njihovi rezultati još jednom su potvrdili moćna protuupalna i imunomodulatorna svojstva matičnih stanica koje su pokazale svoju besprijekornu učinkovitost u suzbijanju takozvane citokinske oluje, osnovne karakteristike teškog oblika Covida. Naravno, znanstvenici ističu da je ovo otkriće pobudilo nadu da će se na isti način moći liječiti i druge bolesti koje karakterizira jaka imunološka reakcija i upale, kao što je autoimuni dijabetes tipa 1, na koji će se sada isti ovi znanstvenici usredotočiti. Dr. Ricordi je spomenuo da su se istim istraživanjem bavili i kineski i izraelski znanstvenici, priopćavajući o stopostotnom uspjehu u liječenju i sprječavanju smrti, međutim, uslijed pandemije i jake želje da se ljudima pomogne, niti jedno od tih istraživanja nije bilo nasumično i „na slijepo“, što je zlatni standard u znanosti. Tražeći domaćeg stručnjaka kao sugovornika komentatora za ovo iznimno otkriće, doznali smo da su i domaći stručnjaci lani na proljeće bili spremni sudjelovati u ovom istraživanju, no uplele su se objektivne epidemiološke okolnosti.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater