NAJNOVIJEČETVRTI KRUG

Marić: Ništa se ne mijenja kod oporezivanja kave

| Autor: Hina
Hina

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u srijedu je izjavio da Vlada u prijedlozima zakonskih izmjena u sklopu četvrtog kruga porezne reforme ne predlažu nikakve promjene kod oporezivanja kave, već se promjene kod posebnog poreza odnose na način obračuna tog poreza na bezalkoholna pića.

"Kod kave se ništa ne mijenja", rekao je Marić i objasnio da se predložene izmjene Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića ne odnose na kavu već se promjena odnosi na način obračuna posebnog poreza na bezalkoholna pića.

Do sada je praksa da se poseban porez na bezalkoholna pića plaća u fiksnom iznosu, a sada će se uzimati kategorija udjela šećera u bezalkoholnom piću, istaknuo je Marić odgovarajući na pitanja novinara u Saboru, koji je danas započeo jesensko zasjedanje. 

Marić je podsjetio da je sadašnja praksa kod posebnog poreza na bezalkoholna pića da se on plaća u fiksnom iznosu - 40 kuna na sto litara, dok bi se po novome taj poseban porez plaćao ovisno o udjelu šećera u bezalkoholnom piću.

Predložene izmjene zakona definiraju taj koncept oporezivanja prema udjelu šećera, dok će svi detalji biti propisani Vladinom uredbom, rekao je Marić, dodajući kako su se proizvođači i distributeri i njihova udruženja u Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Hrvatskoj gospodarskoj komori javili Ministarstvu financija i da će se s njima razgovarati.

Vladin prijedlog izmjena Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića dio je paketa od devet zakona iz četvrtog kruga porezne reforme o kojima je Ministarstvo financija u utorak otvorilo javnu raspravu.

Uz predložene izmjene tog zakona, riječ je i o izmjenama zakona o PDV-u, o porezu na dohodak, o porezu na dobit, o posebnom porezu na motorna vozila, o trošarinama, o fiskalizaciji u prometu gotovinom, kao i izmjenama Općeg poreznog zakona te Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza. Javna rasprava o prijedlozima tih zakona otvorena je do 16. listopada. 

Glavne naznake promjena su krajem srpnja dali premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić, koji su procijenili da četvrti krug porezne reforme donosi porezno rasterećenje od 3,75 milijardi kuna.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam