ZAGREB

Malenica: Do sada odobreno 306 tisuća propusnica, 7000 odbijeno

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ministar uprave Ivan Malenica izvijestio je da je do petka u 17 sati Ministarstvo uprave odobrilo 306 tisuća zahtjeva za e-Propusnicama, odbilo sedam tisuća zahtjeva, te podsjetio kako će odobrene propusnice vrijediti od ponedjeljka, 6. travnja, na rok od dva tjedna, sukladno odluci Stožera civilne zaštite.

Ministar Malenica objasnio je, gostujući u petak u RTL-u Danas, da se od ukupnoga broja propusnica njih oko 70 posto odnosi na one koje su izdali poslodavci, a 30 posto, koje su izdali stožeri civilne zaštite i obiteljski liječnici, odnosi se na građane.

Apel građanima i poduzetnicima

Malenica je rekao da je i Ministarstvo uprave iznenadila tako velika brojka upućenih zahtjeva, te je apelirao na građane da traže propusnice samo za najnužnije aktivnosti i poslove, a i na poslodavce da traže propusnice samo za one zaposlenike koji su im najpotrebniji i koji na radno mjesto putuju izvan mjesta boravišta.

Na pitanje koliko je sustav siguran jer raspolaže s obiljem osobnih podataka građana, Malenica je odgovorio kako je riječ o usluzi u sklopu Centra dijeljenih usluga, koji je pak strateški projekt hrvatske Vlade i treba povezati sva državna tijela u informacijsku infrastrukturu tako da su, ustvrdio je, sigurni svi podatci koji se prikupljaju putem e-propusnica.

Ministar je rekao kako je samo tijekom četvrtka bilo oko 500 tisuća pristupa sustavu.

Što je pak tiče studenata, koji rade na studentski ugovor, te ljudi koji rade na autorski ugovor, a danas se nisu mogli ulogirati i dobili su odbijenicu, Malenica je rekao da je Ministarstvo u svakodnevnoj komunikaciji s Nacionalnim stožerom civilne zaštite koji daje upute lokalnim stožerima kojima se pak trebaju obratiti studenti i ostali zainteresirani, a stožeri bi, smatra, trebali u obzir uzeti njihove razloge i izdati im propusnicu.

Kada je pak riječ o ljudiima koji su na jednom mjestu prijavljeni, žive u drugom, a rade u trećem mjestu, Malenica je potvrdio da Ministarstvo prima i brojne takve upite, te ih upućuje na uslugu u okviru sustava e-Građani, a ta usluga je da mogu promijeniti boravište i tako riješiti problem.

Na potpitanje  hoće li sustav otkriti neke nepravilnosti i hoće li se neki podatci eventualno proslijediti Ministarstvu unutarnjih poslova, ministar uprave potvrdio je kako će se "svakako analizirati svi prikupljeni podatci vezani za zahtjeve građana i poslodavaca".

Malenica je podsjetio kako je odluku o valjanosti E-propusnica na rok od dva tjedna donio Stožer civilne zaštite, ali da ne misli kako se one ne bi mogle izdati i na duži rok. Dodao je kako će se postupak svakako olakšati za poslodavce koji imaju mnogo zaposlenih, te  bi već idući tjedan Ministarstvo moglo imati rješenje za to.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom