Saborska oporba:

Maćehinski odnos prema poljoprivredi prisutan je i danas

Ilustracija (CROPIX)

Saborska oporba ocijenila je u četvrtak kako je višegodišnji "maćehinski odnos" prema poljoprivredi prisutan i danas, proizvodnja se, kažu, smanjuje u svim segmentima, osobitu u stočarstvu i mljekarstvu, a vladajući uzvraćaju da je Vlada unatrag dvije godine napravila iskorak.

Višesatnu raspravu o zakonu o poljoprivedi Hrvatski je sabor nakratko prekinuo zbog stanke koju je zatražio HSS-ov zastupnik Krešo Beljaka, uz objašnjenje da se njegov Klub mora konzultirati što i kako dalje.

Sad su nas novinari, javnost pitali što se događa, raspravljamo o jednom od najbitnijih zakona za budućnost Hrvatske, a u sabornici praktično nema nikoga, komorna je atmosfera, izjavio je pa pozvao predsjedavajućeg Božu Petrova (Most) da prekine sjednicu dok ne bude kvoruma za raspravu.

Ustvrdio je kako je "ovo što HDZ izvodi" farsa. Svi amandmani će biti odbijeni, mi možemo raditi cirkus, svi nam se mogu smijati, ali HDZ će napraviti što je unaprijed osmislio, a to je upropaštavanje Hrvatske, rekao je Beljak.

Lenart: Hvala ministru za redovne isplate

Prema poljoprivredi se maćehinski odnosimo i danas, rekao je Željko Lenart (HSS) u raspravi o zakonu o poljoprivredi, spominjući pritom propast stočarskog i mljekarskog sektora, "slugansku politiku" Vlade.

Fondovi EU su dobrodošli, no sami ne mogu spasiti domaću poljoprivedu ne bude li kvalitetne nacionalne politike, istaknuo je, navodeći da u EU postoje skrivene potpore za poljoprivednike, što kod nas nije slučaj, a ni u proračunu se ne vidi da se mijenja taj odnos.

Ipak, hvali ministra poljoprivrede zbog redovne isplate potpora, prenosi mu zahvalu seljaka.

S druge strane Alen Prelec (SDP) pita Tomislava Tolušića je li svjestan da su u njegovu ministarskom mandatu rezultati sve lošiji, poziva ga da se počne raditi na poljoprivrednoj strategiji da se vidi kojim putem Hrvatska ide.

Unatoč svim uloženim novcima, poljoprivreda nam je bila na boljoj razini nego danas, tvrdi Prelec i poziva da se nađu rješenja kako zadržati mlade, pomoći poduzetnicima u poljoprivedi.

Da nam je poljoprivreda nekada bolje "stajala", smatra i Tomislav Žagar (Klub NZ), koji podsjeća da Sabor punih pet godina, od mandata SDP-ova ministra Tihomira Jakovine, nije čuo izvješće o stanju u poljoprivedi, tzv. zelenu knjigu.

Da je smanjenje proizvodnje činjenica, slaže se i Božica Makar (HNS), koja kaže da je selo, nekad mjesto proizvodnje, danas mjesto za stanovanje s lošijom infrastrukturom od grada, bez krava, rijetkim svinjama i kokama.

Podsjetivši da mu je HDZ-ov zastupnik Ante Bačić jučer u burnoj atmosferi u Saboru doviknuo da je "čoban", Miro Bulj (Most) je ponovio da je ponosan što mu je to rekao jer je "time pokazao da se HDZ ruga sa pastirom, seljakom, težakom". (Hina)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of