RIJEKA

Kvarnerska komunalna društva protiv novog cjenika ŽCGO Marišćina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kvarnerska Komunalna društva smatraju kako nema razloga za drastično povećanje cijena usluge obrade i zbrinjavanja otpada u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina, kojim upravlja tvrtka Ekoplus, pa su u petak zatražili opoziv novog cjenika.  

Iz komunalnih društava ocjenjuju da povećanje cijene Ekoplusa izravno utječe na cijenu njihovih usluge, pa bi se sadašnji računi za neke kategorije kupaca morali uvećati i više od 100 posto. Zato su Upravu Ekoplusa pozvali na dijalog.

Grupaciju održavanja čistoće u Primorsko-goranskoj županiji čine Komunalno društvo Čistoća iz Rijeke, komunalna društva iz Viškova, Krka, Novog Vinodolskog, Crikvenice, Raba, Lopara, Cresa i Lošinja, Delnica, Vrbovskog, Čabra i Fužina te Komunalac, koji prikupljanja komunalni otpad na liburnijskom području,

Ta komunalna društva i tvrtka Ekoplus imali su ugovorenu obradu i zbrinjavanje komunalnog otpada s cijenom od 470 kuna po toni, odnosno 232 kuna po toni za obradu i zbrinjavanje ostalih vrsta otpada u centru Marišćina.

Ekoplus je, pak, dostavio novi cjenik obrade i zbrinjavanja otpada kojim se cijena za komunalni otpad od 1. listopada uvećava za 151 posto, a cijena za glomazni otpad za 758 posto.

Iz kvarnerskih komunalnih društava navode da Nadzorni odbor Ekoplusa cjenik nije donio jednoglasno, nego da su predstavnici Grada Rijeke i riječke Čistoće glasali protiv, ali da je novi cjenik odobren glasovima Primorsko-goranske županije, Općine Viškovo i predstavnika radnika.

Članovi grupacije održavanja čistoće u županiji smatraju da ne postoje razlozi za drastično povećanje cijena, i ističu kako uprava Ekoplusa za svoje visoke troškove poslovanja optužuje građane koji nedovoljno odvajaju otpad.

Direktorica Komunalnog društva Čistoća Jasna Kukuljan je rekla da je sustav primarne selekcije na riječkom području uspješno uveden još 2015. postavljanjem 6400 spremnika za selektivni otpad, odnosno 7,4 milijuna litara kapaciteta za selektivni otpad na tjedan. Kazala je da individualni spremnici još nisu dobiveni od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te da će, kada dođu, biti podijeljeni korisnicima.

Iz komunalnih društava ocjenjuju da povećanje cijene Ekoplusa izravno utječe na cijenu usluge komunalnih društava te da bi se sadašnji računi za pojedine kategorije kupaca morali uvećati i za više od 100 posto.

Procjenjuju da bi umjesto dosadašnjih 28 milijuna kuna godišnje, uz povećane cijene, Komunalno društvo Čistoća moralo Ekoplusu usluge obrade i zbrinjavanja otpada plaćati 84 milijuna kuna na godinu. Time bi se građanima Rijeke, primjerice četveročlanoj obitelji, računi za odvoz otpada povećali za 100,5 posto, odnosno prosječni račun bi se s 82,40 kuna povećao na 165,19 kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater