PULA

Koordinacija- Centar Kaštijun je tema cijele Istre

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Centar Kaštijun i potanje gospodarenje otpadom su tema čitave Istre, a ne samo Grada Pule i Istarske županije te se svi gradovi i općine obvezuju se da će smanjiti količinu biorazgradivog otpada koji dovoze na Kaštijun, zaključak je današnje koordinacije župana s gradonačelnicima Istre.

Na sastanku je  utvrđeno kako će troškove zbrinjavanja otpada na drugoj lokaciji, dok se ne popravi kvar u MBO postrojenju, snositi svako pojedino komunalno poduzeće, odnosno jedinica lokalne samouprave, razmjerno  dovezenoj količini otpada, priopćeno je iz Istarske županije.

Naime, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je dalo odobrenje za prihvat otpada u Županijski centar za  gospodarenje otpadom Kaštijun mjesec dana, dok se postrojenje  ne popravi. Međutim, kako je istaknuto, dio otpada morat će biti zbrinut negdje drugdje, a te bi troškove trebalo sufinancirati nadležno Ministarstvo, što je obećao državni tajnik Mile Horvat na prošlotjednom sastanku sa županom i gradonačelnikom Pule, stoji u županijskom priopćenju.

 Nova privremena Uprava koja je imenovana na današnjoj sjednici Skupštine društva, na čelu s v.d. direktorice Anjom Ademi,  do završetka natječaja uložit će napore da se skrati rok predviđenog popravka havarije, a koji je prema dosadašnjoj Upravi, predviđen do 10. kolovoza, kada bi postrojene trebalo biti opet u funkciji,- zaključeno je na koordinaciji istarskog župana Borisa Miletića s istarskim gradonačelnicima.

Nakon što je gradonačelnik Pule Filip Zoričić  najavio da će, kao predstavnik većinskog vlasnika s 51 posto udjela, smijeniti direktora ŽCGO-a Kaštijun Fabia Giacomettija i na to mjesto privremeno postaviti gradsku pročelnicu Anju Ademi, to se danas i dogodilo na sjednici skupštine tog društva. Pulski gradonačelnik Filip Zoričić je rekao da nije bio zadovoljan Giacomettijevim "radom i dinamikom."

Na samom početku koordinacije, sada već bivši direktor Kaštijuna Fabio Giacometti izvijestio je župana i gradonačelnike o prvom i dugom kvaru koji su se dogodili na postrojenju, te o poduzetim radnjama.

"Što se tiče pokrivanja nastalih troškova iz police osiguranja, to će biti poznato uskoro" - priopćili su iz Istarske županije i dodali da je na sastanku bilo govora i o vlasničkom restrukturiranju kojeg, svi su složni, treba provesti u što skorijem roku, kako bi svi gradovi i sve općine stekli upravljačka prava, sukladno svojoj participaciji u otplati kredita za gradnju centra. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater