ANALIZA TRŠIŠTA 2021.

Koliko se vara na kilometraži, koji su modeli "in", koji se najviše kradu...: Ovih pet stvari o rabljenim automobilima trebate znati

| Autor: Glas Istre
Automobili na pulskoj rivi (snimio D. MEMEDOVIĆ)

Automobili na pulskoj rivi (snimio D. MEMEDOVIĆ)


Tržište automobila svake se godine ubrzano mijenja, ali neki trendovi i najčešće prevare prodavača automobila i dalje ostaju isti. IT tvrtka za obradu podataka carVertical objavila je godišnje izvješće sa statističkim podacima za automobilsku zajednicu.

Tvrtka prikuplja informacije o vozilima iz različitih baza podataka pomoću broja šasije i generira izvješća o povijesti automobila. Sve se činjenice temelje na podacima carVerticala, piše tportal.

1. Na tržištu su najčešće oštećeni BMW automobili

Podaci o oštećenjima su impresivni: sva izvješća zajedno dosežu štetu u iznosu od 3.2 milijarde eura. Zanimljivo je da nisu svi automobili sudionici prometnih nesreća toliko često koliko neki drugi. Možda i nije iznenađujuće da su BMW automobili na vrhu liste po oštećenjima – 47,77 posto svih BMW-a na tržištu je oštećeno. S druge strane, samo 29,53 posto automobila Fiat nije uspjelo izbjeći sudar.

2. Prevara s mjeračem kilometara i dalje je iznimno česta: 18,5 posto svih provjerenih automobila ima lažna očitanja

Prema izvješćima o povijesti automobila generiranim tijekom godine, vraćanje kilometraže jedan je od najčešćih načina na koji se varaju kupci automobila. 18,5 posto svih izvješća iz prošle godine pokazalo je znakove krivotvorenja mjerača kilometara. Brojčano gledano, to je preko 7 milijardi ukupno vraćenih kilometara na provjerenim vozilima.

3. Najčešće se krade: Škoda Octavia

Lopovi su nastavili krasti i u 2021. godini, a sumnjivi prodavači nastavili su nuditi takve automobile. Najbolji način za izbjegavanje ukradenih automobila jest provjera povijesti automobila.

Prošle je godine tvrtka koja pruža izvješća o povijesti automobila generirala 672 izvješća o automobilima koji su označeni kao ukradeni. Ovi su podaci pokazali da se najčešće krade Škoda Octavia, s 38 ukradenih vozila.

Sudeći prema izvješćima, vjerojatnost krađe Octavije je 3,75 puta veća nego krađa BMW-a serije 3. To znači da vlasnici Škode trebaju biti posebno oprezni i dobro brinuti o svojim automobilima.

4. Omiljeni automobili 2021.: BMW, Volkswagen i Audi

Prema podacima iz izvješća, BMW, Volkswagen i Audi su najpopularniji proizvođači automobila. Ove tri marke zajedno čine 13 posto svih automobila provjerenih putem platforme.

BMW serije 3 favorit je među kupcima, a na njega se odnosi oko 5 posto svih carVerticalovih izvješća. VW Passat i Audi A4 slijede ga u stopu, dok se modeli drugih proizvođača pojavljuju tek pri kraju liste prvih 15.

Drugi popularni modeli automobila na ovoj listi su BMW serije 5, VW Golf, Audi A6, Škoda Octavia, Mercedes-Benz E-klase, Opel Astra, Mercedes-Benz C-klase, Ford Focus, Audi A3, BMW X5, Škoda Superb i BMW serije 1.

5. BMW je najstariji od svih provjerenih automobila

Broj starijih BMW automobila veći je od gotovo bilo kojeg drugog auta. 40,38 posto automobila marke BMW koje su provjeravali 2021. proizvedeno je između 1990. i 2010. godine.

Istovremeno, za VW i Audi te brojke iznose samo 14,56 posto i 19,97 posto. A postotak starijih automobila još je niži kod proizvođača kao što je Citroën - samo 10,92 posto.

Podaci o novijim vozilima stvaraju još lošiju sliku o BMW-u. Čak 52,06 posto BMW-a napravljenih nakon 2010. godine je oštećeno, piše tportal.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum