RIJEKA

Kod Rijeke vježba vatrogasaca u slučaju radiološke nesreće

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vježba osposobljavanja vatrogasaca za što sigurnije intervencije u slučaju radiološke nesreće održana je u utorak u Vatrogasnom vježbovnom centru Šapjane kod Rijeke, a sudjelovalo je 30 vatrogasaca.

Riječ je o vježbi u sklopu dvogodišnjeg europskog projekta "ENRAS - Osiguranje sigurnosti intervencijskih postrojbi u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće" u prekograničnom području Slovenije i Hrvatske.

Bila je planirana kao zajednička hrvatsko-slovenska vježba, ali su zbog epidemioloških razloga sudjelovali samo hrvatski vatrogasci iz Primorsko-goranske i Istarske županije.

Vježba uspješno obavljena

Voditelj projekta za Hrvatsku Branko Petrinec iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada rekao je kako je vježba uspješno obavljena.

Obuhvatila je tri scenarija -  djelovanje vatrogasaca u slučaju prevrtanja vozila koje je prevozilo radioaktivni materijal, u slučaju razlijevanja tekućih izvora ionizirajućeg zračenja te u slučaju požara u pogonu za industrijsku radiografiju.

Projekt ENRAS provodi se u sklopu europskog programa INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020, koji je vrijedan oko 500 tisuća eura, a pokrenut je u listopadu 2018.

Osposobiti žurne službe za intervencije na izvoru zračenja

Cilj projekta je osposobiti žurne službe za što sigurnije obavljanje intervencija na mjestima na kojima je moguć izvor ionizirajućeg zračenja.

Njime se rješavaju zajednički izazovi neadekvatne pripremljenosti i sigurnosti interventnih radnika, osobito vatrogasaca u intervencijama u slučaju nuklearnog ili radiološkog izvanrednog događaja.

Osposobljavanje se od travnja 2019. provodilo u dvije faze. U prvoj su s hrvatske strane provedena individualna osposobljavanja u županijama koje graniče sa Slovenijom, a vatrogasci su upoznati s teoretskim dijelom i radom uređaja za mjerenje ionizirajućeg zračenja.

Drugi dio su zajedničke vježbe, na kojima su pokazane simulacije složenih intervencija, od kojih su do sada, uključujuću vježbu u Šapjanama, održane četiri vježbe u Hrvatskoj te još četiri u Sloveniji.

Zadnja takva vježba bit će uskoro u Karlovcu, a u njoj će, opet zbog epidemioloških mjera, sudjelovati samo hrvatski vatrogasci.

Po riječima Petrineca, do sada je individualna osposobljavanja prošlo 426 hrvatskih vatrogasca te još toliko slovenskih. U zajedničkim vježbama sudjelovala su 102 hrvatska vatrogasca i oko stotinu slovenskih.

Nositelji projekta su Institut "Jožef Stefan" iz Ljubljane i Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba. Partneri su Vatrogasni savez Slovenije, Hrvatska vatrogasna zajednica, MUP RH - Ravnateljstvo civilne zaštite, Sektor za radiološku i nuklearnu sigurnost i drugi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter