KARLOVAC

Karlovac: Vatrogasci na olupinama vježbaju spašavanje u prometu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U sklopu dvodnevne radionice "Spašavanje u prometu 2021", stotinjak profesionalnih hrvatskih vatrogasaca i jedna postrojba iz Ljubljane u nedjelju u Karlovcu na 40 automobilskih olupina provodi vježbu simuliranog spašavanja u prometnim nesrećama.  

Cilj radionice je da se uz podizanje spremnosti sačini i akt za standardizaciju operativnih postupaka na ovakvim tipovima intervencija.

Na prostoru Skladišno obučnog kompleksa Karlovac (SKOK) zato je postavljeno oko 40 automobilskih olupina u raznim simuliranim situacijama prometnih nesreća, a županijski Vatrogasni zapovjednik Goran Franković rekao je kako se na konkretnim situacijama obavljaju taktički zadatci.

"Danas je to bio tip nesreće kada vozilo treba 'stabilizirati' nakon što je uzdignuto ili prevrnuto, zatim tip masovne nesreće s 15-tak vozila, 20-tak unesrećenih ljudi u automobilima koji su jedni preko drugih, kako bi se odlučio redoslijed spašavanja i koordinacija s drugim interventnim služba i slično", naveo je Franković.

Pritom se, dodao je, koriste nove tehnologije poput zračnih podizača tereta i suvremeni alati, hidrauličke škare i razupori, te se uzimaju u obziri i novi rizici, poput intervencija na električnim automobilima.

Na radionici sudjeluju pripadnici 16 županijskih vatrogasnih zajednica podijeljenih u pet timova, koji se rotiraju na četiri punkta s insceniranom situacijom složene prometne nesreće, s ciljem razmjene iskustava među polaznicima i instruktorima, podizanja razina obučenosti za intervencije, ali i da se stvore propisi o načinima intervencije.

"Kada sačinimo akt s pravilima za povećanje sigurnosti u prometu, na intervencijama, uputit ćemo ga Karlovačkoj županiji i očekujemo da će ona inicirati da se to regulira i za državnu razinu", kazao je Franković i naglasio kako očekuje da će se time "propisati i standardna oprema potrebna za intervencije".

Izvršni organizatori radionice su Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, javne vatrogasne iz Karlovca, Zagreba, Varaždina i Rijeke, kao i Vatrogasna brigada Ljubljana i Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije.

U ime Ravnateljstva Civilne zaštite Josip Ribar rekao je da Karlovačka županija unatrag dvije godine sustavno ulaže u zgrade kompleksa SKOK, bivše vojarne Jamadol, za HGSS, Crveni križ, vatrogasce i skladišta Civilne zaštite, a plan je da se tu smjeste sve interventne službe.

Franković je najavio da će se tu ubuduće napraviti poligoni, odnosno vježbališta različitih tipova, npr. za cestovni, željeznički, ali i zračni promet, te istaknuo podatak kako od ukupnog broja intervencija pola otpada na tehničke intervencije, a pola od njih su intervencije u prometu.

Pokrovitelj radionice je Karlovačka županija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter