ZAGREB

KBC Zagreb postao licencirani centar za liječenje moždanog udara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


KBC Zagreb postao je prvi licencirani europski centar za liječenje moždanog udara u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, a europski certifikat jamči pacijentima da će u toj bolnici dobiti vrhunsku terapiju i dijagnostiku.

Službeni certifikat priznanje je Europskog društva za moždani udar koje je, istaknuto je u utorak na konferenciji za novinare, prepoznalo rad, organizaciju i uspjehe liječenja KBC-a Zagreb. Riječ je o timskom radu neurologa, neurokirurga i radiologa koji u liječenju moždanog udara zadovoljavaju najviše europske i svjetske kriterije.   

"Nije lako dobiti certifikat kao centar izvrsnosti od 31 centra u Europi. KBC Zagreb je dobio ovo vrijedno priznanje zahvaljujući suradnji tri svoje sastavnice - klinika za neurologiju i neurokirurgiju te kliničkog zavoda za intervencijsku radiologiju", rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić te istaknuo da europski certifikat jamči dobar zdravstveni ishod u liječenju moždanog udara.

Zdravka Poljaković, pročelnica Zavoda za intenzivnu neurologiju i cerebrovaskularne bolesti, naglasila je da u KBC-u Zagreb liječe sve oblike moždanog udara i to svim metodama koje su dostupne sukladno europskim i svjetskim smjernicama. 

U Hrvatskoj godišnje između 10.000 i 12.000 moždanih udara

U Hrvatskoj godišnje između 10.000 i 12.000 građana oboli od moždanog udara. Najveći broj, između 8000 i 9000 bolesnika, oboli od moždanog udara zbog začepljenja krvnih žila, a ostatak su krvarenja u mozgu, odnosno puknuća krvnih žila.

"Europski certifikat samo je potvrda da radimo dobro i da naši bolesnici mogu unutar nekoliko sati dobiti svu potrebnu skrb - otapanje ili mehaničko vađenje ugruška, kao i premošćivanje oštećenog dijela krvožilnog sustava", istaknula je Poljaković.

Voditelj Odjela za neuroradiologiju i vaskularni sustav Marko Radoš naveo je da su europskom priznanju prethodile tri godine rada na organizaciji i edukaciji kolega u drugim KBC-ima kako bi svaki pacijent s moždanim udarom u Hrvatskoj mogao na vrijeme stići do bolnice i tamo dobiti svu potrebnu skrb.

U idućih godinu dana planiraju uvođenje nacionalnog registra i kontrolu kvalitete postupaka liječenja, kako bi se otkrili i uklonili eventualni problemi u sustavu.

"Ovo pokazuje da se najbolja medicina radi u Hrvatskoj", ustvrdio je predstojnik Klinike za neurokirurgiju Goran Mrak te pozvao sve buduće pacijente da se za probleme s cerebrovaskularnim bolestima slobodno obrate KBC-u Zagreb.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini