KARLOVAC

Karlovac - Prošireno urbano područje u sklopu ITU mehanizma EU-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe Strategije razvoja urbanog područja grada Karlovca od 2021. do 2027., u kojem su se za novo programsko razdoblje tom gradu, Dugoj Resi i Ozlju pridružili grad Slunj i općine Krnjak, Rakovica i Cetingrad, potpisan je u srijedu u Karlovcu.

Riječ je o sporazumu u sklopu ITU (Integrirana teritorijalna ulaganja) mehanizma Europske unije. U dosadašnjem ITU mehanizmu Karlovac je 8. travnja 2020. bio proglašen osmim ITU urbanim područjem u Hrvatskoj.

Na temelju toga, rekao je danas karlovački gradonačelnik Damir Mandić, Karlovac je od 2014. do 2020. povukao 155 milijuna kuna nepovratnog novca za tri projekta - obnovu gradskog vrelovoda, rekonstrukciju i modernizaciju kina „Edison”, te izgradnju, opremanje i pokretanje projekta „Nikola Tesla” Poduzetnički centar.

U novoj financijskoj perspektivi, rekao je Mandić, Hrvatskoj za ITU gradove na raspolaganju stoji 750 milijuna eura, a raspodjelu tog novca određivat će Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za provedbu ITU mehanizma Anita Trbuščić Mlakar rekla je da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU donijelo nove smjernice za uspostavu urbanih područja u novoj financijskoj perspektivi pa su se na poziv Grada Karlovca za ulazak u novo urbano područje odazvali Grad Slunj, te općine Krnjak, Rakovica i Cetingrad.

Nakon potpisa sporazuma o suradnji u proširenom urbanom području Karlovca osnovat će se koordinacijsko i partnersko vijeće te će se na temelju njihovih odluka donijeti nova strategija razvoja urbanog područja. Izradit će se novi integrirani projekti od kojih bi korist trebale imati sve jedinice lokalne samouprave u sklopu urbanog područja, rekla je Trbuščić Mlakar.

Interes Karlovca kao središta nove proširene aglomeracije je na prvome mjestu, rekao je gradonačelnik Mandić i dodao da nas upravo Europska unija ITU mehanizmom uči i potiče da razmišljamo šire jer je logika ITU mehanizma integrirani projekti koji će se reflektirati i na neke druge projekte financirane iz drugih izvora.

Karlovac će se u novoj financijskoj perspektivi, rekao je, u prijedlogu financiranja svojih projekata orijentirati s novopridruženim članicama aglomeracije Karlovac na kulturnu baštinu diljem Karlovačke županije, a poseban interes Karlovca je ostvarenje projekata vezanih uz prometnu problematiku, a uz to nova financijska perspektiva otvara mogućnost potpore poduzetnicima.

Do kraja siječnja sve će integrirane jedinice lokalne samouprave morati predložiti projekte i ideje koje se njih tiču, a morat će zadovoljiti zadane kriterije.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini