ZAGREB

Jandroković: Slušati nadležne, ne podleći panici

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozvao je u nedjelju Zagrepčane da slušaju poruke nadležnih tijela i Nacionalnog stožera civilne zaštite te da ne podlegnu panici.

 Ne smije doći do panike, moramo stisnuti zube, izdržati, slušati što nam govore nadležne službe, rekao je Jandroković za Novu TV, napominjući da situacija nije laka, da se Zagrepčani suočavaju s dvije izazovne krize - onom izazvanom koronavirusom i potresom.

 Jandroković je u nedjelju obišao središte Zagreba koje je potres najteže pogodio te saborsku zgradu koja je također oštećena.

 "Sada je najvažnije zbrinuti one koji su ostali bez krova nad glavom, u središtu grada vidio sam dosta oštećenih objekata“, rekao je.

Sabor neće moći zasjedati u svojoj zgradi

 Govoreći o oštećenjima saborske zgrade, naglasio je kako se čeka da statičar procijeni situaciju. "Zgrada ne izgleda dobro, na višim katovima i na tavanu došlo je do ozbiljnijih pucanja zidova, a čini mi se i kod stropova, imamo poplavu u dijelu zgrade, krovište je uništeno na jednom dijelu, stradao je dvorišni dio zgrade", istaknuo je.

 Najavio je kako je vrlo izgledno da Sabor, koji bi rad trebao nastaviti u srijedu, to neće učiniti u svojoj zgradi.

 "Velika je vjerojatnost da nećemo raditi u saborskoj zgradu, ali budući da smo dogovorili pravila igre, vjerujem da ćemo naći prostor u kojem ćemo zasjedati i ako bude potrebno donositi zakone dok ne dođe eventualno do nekih promjena. Tada ćemo ići, ako bude potrebe, na primjenu ustavnog članka da se Vlada i predsjednik države dogovaraju i tako donose zakon", kazao je.

."Za sada još ne, ali ne znamo što će nam donijeti idući dani“, dodao je Jandroković.

 Potvrdio je da će konzultirati saborsko Predsjedništvo kada statičar kaže svoju procjenu. "Onda ćemo vidjeti kako ćemo postupati, no satajnikom Sabora ćemo tražiti neki novi prostor“, rekao je.

 Eventualnu lokaciju tog prostora nije precizirao, napominjući da tek kreće "potraga“ za njim.

Izvan svoje zgrade Sabor radio zbog obnove i srpske agresije

 Sabor je posljednji put izvan svoje zgrade zasjedao za vrijeme njene obnove sredinom 1990-ih godina, te za srpske agresije, u listopadu 1991. kada su raketirani Banski dvori koji se nalaze na drugoj strani Markova trga i kada je Sabor zbog sigurnosti zasjedao u Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum