ZAGREB

Jandroković čestitao Dan državnosti, 30. svibnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana državnosti, 30. svibnja podsjetivši da je prije 30 godina konstituiran prvi višestranački Sabor čime je otvoren put prema - demokratskoj preobrazbi, slobodi, samostalnosti i neovisnosti Hrvatske.

"Time je učinjen prvi korak u uspostavi moderne hrvatske države i zato je taj dan izabran kao „svehrvatski dan proslave hrvatske državnosti“, navodi Jandroković u čestitki svim građankama i građanima Hrvatske, svim Hrvaticama i Hrvatima u zemlji i inozemstvu.

 Podsjeća da su neposredno prije 30. svibnja 1990. i konstituiranja Sabora, održani prvi slobodni, neposredni i višestranački izbori na kojima je hrvatski narod, nakon dugo vremena, izabrao svoje istinsko predstavništvo. Ističe i povijesnu ulogu koju je imao Sabor.

  "Tijekom svoje povijesti, Hrvatski sabor je, kao predstavničko tijelo hrvatskoga naroda koje čuva hrvatsku državnost i štiti interese hrvatskoga naroda, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, imao ključnu ulogu u stvaranju moderne, demokratske države duboko ukorijenjene u srednjoeuropski i mediteranski prostor s izraženim kršćanskim identitetom“, ističe Jandroković.

Domovinski rat najčvršći temelj današnje Hrvatske

 Posebnu zahvalnost izražava hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, navodi kako je Domovinski rat najčvršći temelj današnje Hrvatske.

 „U obrani hrvatske državnosti, mnogi hrvatski ljudi, a posebno branitelji i njihove obitelji, podnijeli su veliku žrtvu. Stoga im danas izražavamo našu zahvalnost. Domovinski rat najčvršći je temelj današnje Hrvatske u kojoj živimo u miru i slobodi, a njegove vrijednosti, bez kojih ne bi bilo Hrvatske, Sabora i višestranačja, ostavljene su nam u trajno nasljeđe“, naglasio je.

 Podsjetio je kako i danas svjedočimo „vremenu brojnih suvremenih izazova“, a Dan državnosti obilježavamo u promijenjenim životnim okolnostima zbog globalne zdravstvene krize.

 „Puno puta u svojoj povijesti Hrvatska je dokazala da zna uspješno prebroditi teške prepreke. I ovoga puta, zahvaljujući prije svega snazi, odgovornosti, ozbiljnosti, hrabrosti, solidarnosti i zajedništvu naših građana, uspješno smo prevladali ovu nedaću“, navodi Jandroković i ističe kako je i Sabor dao svoj doprinos.

„Hrvatski sabor je u ovim posebnim okolnostima odgovorio na zahtjeve, potrebe i brige hrvatskih građana donošenjem snažnog zakonodavnog okvira kojim se jamči nastavak gospodarskih aktivnosti“, naglasio je te istaknuo zadatak koji je pred svima.

 „Pred nama svima ostaje zadatak da - uz daljnje osnaživanje svih demokratskih vrijednosti - mira, slobode, pluralizma, vladavine prava, poštovanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava te solidarnosti - odlučno i složno učinimo sve kako bismo pridonijeli daljnjem gospodarskom razvoju, a time i općem boljitku svih građana“, poručio je predsjednik Sabora.

 Sretan Dan državnosti poželio je svim Hrvaticama i Hrvatima, svim hrvatskim građankama i građanima, svima koji su izabrali Hrvatsku kao svoju domovinu i svima koji je vole i poštuju.  

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum