ZAGREB

Izviđanje opožarenog područja kod Muća besposadnim zrakoplovnim sustavom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Besposadnim zrakoplovnim sustavom "Orbiter 3B" koji je u utorak po prvi puta angažiran u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni, na opožarenom podučju kod Muća otkriveno je više žarišnih područja i točaka čime je olakšano djelovanje zemaljskih snaga.

Sustav "Orbiter 3B" iz sastava Protupožarnih namjenskih organiziranih snaga Oružanih snaga RH  (PP NOS OS RH) angažiran je na opožarenom području Muć-Ramljane u Splitsko-dalmatinskoj županiji u cilju snimanja opožarenog područja nakon lokalizacije požarišta, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

Sustavom "Orbiter 3B" provedeno je izviđanje navedenog opožarenog područja koje se u posljednjih nekoliko dana, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta (jakog vjetra), više puta aktiviralo, te je uz pomoć protupožarnih zračnih snaga PP NOS-a OS RH i civilnih zemaljskih vatrogasnih snaga stavljeno pod nadzor.

Pripadnici PP NOS-a OS RH su uz pomoć IR kamere (termovizijske kamere ugrađene u besposadni zrakoplovni sustav), prilikom izviđanja otkrili više žarišnih područja i točaka od kojih je postojala ozbiljna prijetnja nastanku novog požara.

Žarišna područja i točke nisu vidljive vatrogasnim snagama na terenu jer su prikrivene i tinjaju pod zemljom ili u panjevima, deblima i slično, a iste vjetar lako aktivira i prenese na neopožareno područje te time uzrokuje aktiviranje ugašenog ili nastanak novog požara.

Istim žarišnim točkama i područjima su određene koordinatne točke koje su se u Vatrogasnom operativnom središtu RH u Divuljama pozicionirale na satelitsku kartu područja i proslijedile zemaljskim vatrogasnim snagama na terenu čime su snage na terenu mogle djelovati na uočene konkretne žarišne točke.

Uz pomoć nove sposobnosti Hrvatske vojske, kvalitetne suradnje svih sudionika u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu RH u Divuljama znatno se povećava uspješnost gašenja i sprječava mogući nastanak novih požara, stoji u priopćenju MORH-a.

 

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum