UGLEDNI ZNANSTVENIK

Ivan Đikić otkrio zašto je ove godine dobro cijepiti se protiv gripe

| Autor: Glas Istre
Ivan Đikić (Duje KLARIĆ/CROPIX)

Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić ustvrdio je kako zasad nema nikakvih argumenata u prilog tezi da je koronavirus sezonski virus.

- On se pojavio u jesen prošle godine, traje skroz do danas i trajat će još cijelu ovu jesen i zimu. Radi se o pandemiji, a ne o sezonskom virusu, komentirao je za Antenu Zagreb Ivan Đikić mogućnost koronavirusa kao sezonske bolesti.

Kako prenosi Novi list, iznio je svoje mišljenje o cjepivu za kojeg kaže da će do kraja godine sigurno njih nekoliko završiti na kliničkim ispitivanjima faze tri, dok bi se prva primjena za javnost mogla dogoditi već početkom 2021.

- Svaki educirani i obrazovan građanin, a i oni koji slušaju stručnjake će prvo treba proučiti o čemu se radi, koja je kvaliteta cjepiva, koje su nuspojave… Svatko će na kraju odlučivati za sebe, rekao je Đikić.

Rekao je da je pitanje cijepljenja protiv gripe osobni stav.

- Moja obitelj i ja se svake godine educirano cijepimo. Odlazimo, provjeravamo koje vrste cjepiva su napravljene. U Hrvatskoj bi trebalo bolje izvijestiti javnost da znaju zašto je vrijedno cijepiti se protiv gripe sada.  U ovoj godini kada imate COVID pandemiju to će biti dodatni plus za javnost. Smanjiti će se broj oboljelih od gripe i na taj način će liječnici imati manje problema razlikovati gripu od COVID-a. Može se dogoditi da imate u jednoj obitelji ili kod jedne osobe koinfekciju između dvaju virusa… Ipak, na temelju znanstvenih podataka takva koinfekcija nije još nikad testirana i ne znamo kako će se ponašati ta dva virusa (COVID i virus gripe). Prema drugim virusima ta koinfekcija nije prečesta. Nije to nešto zbog čega bismo se trebali brinuti da ćemo imati ogromnu smrtnost. U svakom slučaju biti će veći broj ozbiljno oboljelih sa simptomima i može povećati smrtnost… Osobno bi preporučio cijepljenje protiv gripe, objasnio je Đikić.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater