UPOZORENJE

ISTARSKI PRŠUTAR ANTOLOVIĆ: Hrvatsko svinjogojstvo je devastirano. Pojava afričke svinjske kuge dodatno bi ga ugrozila

| Autor: Glas Istre

Najnoviji slučaj izbijanja afričke svinjske kuge u Srbiji jasan je primjer kako potencijalna opasnost od širenja ove virusne zarazne bolesti ne postoji samo na ograničenom području, primjerice uz granicu sa zaraženom zonom, već puno šire. Budući da Hrvatskoj predstoji vrijeme tradicionalne svinjokolje i prometovanja mesom svinja i živim svinjama čime se dodatno povećava rizik od afričke svinjske kuge, Ministarstvo poljoprivrede upravo je uvelo nove preventivne mjere. Radi se o bolesti koja nije opasna po čovjeka, nego isključivo za svinje, domaće i divlje, ali za koju nema lijeka niti cjepiva i koja može izazvati velike gospodarske posljedice pa je preventiva više nego nužna.

 - Pršutari u Istri nadaju se da afrička svinjska kuga neće ugroziti uzgajivače svinja u Hrvatskoj, odnosno da će mjere koje je Ministarstvo poljoprivrede propisalo u cilju zaštite od pojave afričke svinjske kuge biti učinkovite i da se bolest neće pojaviti u Hrvatskoj jer bilo bi to štetno u gospodarskom smislu za ionako devastirano hrvatsko svinjogojstvo, izjavio je poznati istarski proizvođač pršuta Milan Antolović, svojedobno županijski pročelnik za poljoprivredu.

Suradnja sa Slavoncima

Istarski pršutari, rekao je Antolović, već više godina ugovaraju proizvodnju sirovine sa slavonskim uzgajivačima. Suradnja je uznapredovala i uvjerenja je da će za nekoliko godina imati dostatnu proizvodnju butova za domaće pršutare u cilju proizvodnje istarskog pršuta.

- Eventualna pojava svinjske kuge znatno bi ugrozila dosad uloženi trud u razvoj suradnje slavonskih uzgajivača i istarskih pršutara koji su došli do nivoa ugovorene godišnje proizvodnje živih svinja otprilike pet tisuća komada dvjestokilaša. Cilj nam je što prije doći do minimalno deset tisuća što znači proizvodnju od dvadeset tisuća registriranih zaštićenih istarskih pršuta kako bi ih ponudili zahtjevnom domaćem turističkom i europskom tržištu, kaže Antolović i dodaje da je ukoliko se svinjogojci u Hrvatskoj budu pridržavali popisanih mjera za očekivati da neće biti ugrožena proizvodnja za hrvatsko tržište, svinjskog mesa iz domaćeg izvora.

Mjere koje Ministarstvo poljoprivrede poduzima i namjerava poduzeti u narednom razdoblju, radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa afričke svinjske kuge u Hrvatsku, raspravljene su na nedavno održanom sastanku kojem su u resornom ministarstvu prisustvovali proizvođači i predstavnici sektora svinjogojstva, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska veterinarska komora i Hrvatski lovački savez. Osnovni cilj svih mjera koje se poduzimaju je brza determinacija lokacije u slučaju pojave virusa te sprečavanje širenja na druge farme.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, rezultate kategorizacije gospodarstava na kojima se drže svinje, rezultate provedbe naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, preporuke Europske komisije i Europske agencije za sigurnost hrane o načinu nadziranja ove bolesti, iskustva država članica koje su zahvaćene njome, usvojeno je nekoliko zaključaka.

Svim gospodarstvima koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima zabranit će se stavljanja u promet živih svinja na cjelokupnom teritoriju Hrvatske. Iznimno, klanje životinja na vlastitom gospodarstvu te premještanje živih svinja bit će dozvoljeno samo ukoliko je prethodno ovlaštena veterinarska organizacija provela klinički pregled životinja. Klinički pregled nije potrebno provoditi ukoliko se žive svinje otpremaju sa gospodarstva izravno na klanje u odobreni objekt

Pojačani odstrel

Iako se lovci pridržavaju obveze dostave uzoraka uginulih divljih svinja te provedbe biosigurnosnih mjera u lovištima, intenzivirat će se i druge mjere iz naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, a koje se odnose na pojačani odstrel radi smanjenja populacije. Mjera pojačanog odstrela od strane Ministarstva poljoprivrede sufinancirana je besplatnom pretragom na trihinelozu.

Kako bi se postigli što bolji rezultati i populacija divljih svinja svela na zadovoljavajuću brojku, Ministarstvo poljoprivrede će do kraja ove godine dodatno financijski poticati selektivni odstrel ženskih grla divlje svinje. Značaj ove mjere prepoznala je i Europska komisija koja je Hrvatskoj odobrila financijska sredstva za sufinanciranje njene provedbe.

Kao dodatne mjere kojima se nastoji što ranije otkriti virus afričke svinjske kuge uvodi se aktivno nadziranje odstrijeljenih divljih svinja u lovištima koja se nalaze na granici sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom te aktivno nadziranje domaćih svinja na svim gospodarstvima na kojima se svinje drže na otvorenom.

Ministarstvo poljoprivrede planira uvođenje novčane nagrade građanima za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje. U cilju olakšavanja dojave otvorit će se besplatna telefonska linija te mail adresa na koju će se zaprimati informacije, a izdat će se i uputa o biosigurnosti u slučaju nalaska lešine. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter