NALIČJE ŠTRAJKA

Istarski političari načelno se slažu da učitelji zaslužuju više - Demetlika: Učitelji su stupovi društva. NEPOJMLJIVO JE DA SU NAJPOTPLAĆENIJA SKUPINA

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Zaposlenici u školama rade odgovoran posao i apsolutno im treba povećati primanja kako bi se posvetili odgoju mladih generacija. Kao stariji kolega, poručujem im da ne nasjednu raznim manipulacijama između HDZ-a i HNS-a, te da bez obzira na dogovor koji postignu nastave borbu za budućnost svoje djelatnosti, poručuje predsjednik HSU-a Silvano Hrelja

 

Istarski političari suglasni su sa sindikatima u štrajku da učiteljima i profesorima treba povećati primanja. Naravno, razlikuju se u mišljenjima treba li to načiniti odmah, kako tvrde oporbene stranke, ili kad se steknu uvjeti u državnoj blagajni kako drže u HDZ-u.

U IDS-u kažu da oni podržavaju i imaju razumijevanja za štrajk učitelja.

- Oni su jedan od stupova društva i imaju središnju ulogu u pretvaranju potencijala naše djece u postignuća. Stoga, apeliram i na roditelje da imaju razumijevanja za učitelje, kao i strpljenja za njihove opravdane zahtjeve, rekao je Tulio Demetlika, saborski zastupnik. 

Izgubljeno dostojanstvo 

- Nama je nepojmljivo da su učitelji i profesori s visokom stručnom spremom najpotplaćenija skupina u hrvatskom društvu. Učitelji zaslužuju bolje uvjete za rad, pa i financijske, kao što zaslužuju da im se vrati dostojanstvo. Vjerujem da svi želimo živjeti u zemlji gdje su učitelji, nastavnici i profesori među najcjenjenijim profesijama u društvu, kaže Demetlika.

- Međutim, danas se u Hrvatskoj samo prigodničarski govori o ulaganju u znanost i obrazovanje kao temelj za bolje sutra. Kad treba razgovarati o pravima učitelja na kojima je praktički cjelokupan teret odgojno-obrazovnog sustava, onda nema sugovornika. Vlada bi definitivno trebala posložiti prioritete i osigurati potrebna i opravdana sredstva za naše učitelje, ističe zastupnik Demetlika.

- Predlažem da se problem nedostatka novca za učitelje i nastavnike riješi tako da ukinemo sve nevladine udruge koje se ne bave djecom, invalidima, umirovljenicima, sportom i nemoćnima. Neka su ti neradnici pronađu sponzore, a ne da ih financira Vlada. Ne samo sadašnja vlada, nego bilo koja, pa bi u kasici ostalo toliko da dižemo plaće i prosvjetarima i medicinskim sestrama, a da to proračun niti ne osjeti. GONG i slični samo sišu pare iz države, smatra dr. Jurica Šiljeg, predsjednik HDZ-a Istre.

Šiljeg kaže i da nije upitno da će država dati povećanje plaća.

- Prosvjetari žive zaslužuju veće plaće, ali vjerujem da ministar Josip Aladrović i premijer Andrej Plenković nisu protiv povećanja plaća. Pomak će se desiti i nema razloga da to toga ne dođe. Premijer Plenković nikad nije mlatio praznu slamu i sve što je obećao jest ispunio. Pričati da premijer ne vodi brigu o prosvjetnim radnicima je smiješna, poručuje predsjednik istarskog HDZ-a Jurica Šiljeg.

Predsjednica SDP-a Pule Sanja Radolović kaže da njezina stranka apsolutno podržava štrajk prosvjetara.

- Smatramo da su njihovi zahtjevi za povećanjem plaća potpuno opravdani. Sramotno je da oni koje uče našu djecu i pripremaju ih za budućnost su primorani štrajkati kako bi im plaća porasla barem na razinu dostojnu za život. Treba naglasiti da su, unatoč tome sto štrajkaju, prosvjetari istovremeno vrlo odgovorni. Sva djeca koja ne mogu ostati kod kuće su zbrinuta u školama baveći se izvanastavnim i sportskim aktivnostima. Svaka im čast na tome, komentira Sanja Radolović. 

Potpredsjednik Hrvatskog sabora iz redova talijanske nacionalne manjine dr. Furio Radin kaže da bi učitelji i profesori trebali biti najcjenjenije zanimanje te da je to činjenica jedino u – Finskoj.

- Da li je štrajk način za ostvarivanje prava kada su djeca u pitanju, može se raspravljati. Ali, u nekim trenucima ne postoji drugi način da se ostvare prava. Naravno, tu se ne radi samo o konkretnom štrajku, nego o pravima škola, školstva i obrazovanja. U cijelom tom procesu najbitnija su djeca i njihova budućnost, naglašava Radin.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini