ISTRA SEDMA PO ODAZIVU

U istarskim školama štrajkalo dvije trećine učitelja i profesora. OPET BEZ NASTAVE U SRIJEDU?

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Prvog dana štrajka u osnovnim i srednjim školama Istarske županije štrajkalo je oko dvije trećine svih zaposlenika, pokazuju podaci koje je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U istarskim osnovnim školama u štrajku je sudjelovalo 70,44 posto učitelja, profesora i nenastavnog osoblja, dok ih je u srednjim školama štrajkalo 65,82 posto. Na svojim radnim mjestima i bez uključivanja u štrajk bilo je 11,47 posto zaposlenika u osnovnim školama i 16,54 ranika u srednjim školama Istarske županije. Statistikom nisu obuhvaćeni zaposlenici koji su na bolovanju ili izvan radnog procesa kojih je u županiji dvadesetak posto.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu da su do podataka o broju zaposlenika osnovnih i srednjih škola u štrajku došli na temelju podataka koje su škole dostavile Uredima državne uprave. Sveukupno, prvog dana štrajka u cijeloj Hrvatskoj u osnovnim školama štrajkalo je 68.37 posto radnika dok ih je radilo 16.17 posto. U srednjim školama u štrajku je bilo 65.07 posto radnika, a radilo je njih 20.33 posto.

Sindikati koji su organizirali štrajk tvrde kako su brojke o sudjelovanju u štrajku nešto veće nego što ih prikazuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Po podacima Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, prvog dana štrajka u njemu je sudjelovalo 84,94 posto nastavnika.

Najviše zaposlenika osnovnih škola štrajkalo je u Šibensko-kninskoj županiji (75,89 posto), dok je srednjoškolskih nastavnika najviše štrajkalo u Međimurskoj županiji (73,51 posto). Istarska županija sedma je po odzivu na štrajk što se tiče i osnovnih i srednjih škola te je iznad prosjeka na državnoj razini.

Cirkularni štrajk se nastavlja u ponedjeljak kada neće raditi škole u Krapinskoj-zagorskoj, Zagrebačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Neslužbeno doznajemo da bi se cirkularni štrajk u Istri ponovno trebao održati u srijedu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini