ZAGREB

HUBOL traži usklađenje KU sa Zakonom o blagdanima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u utorak je ponovno upozorila na nezakonitosti u evidenciji rada i obračunu plaće zdravstvenih djelatnika te zatražila usklađenje Kolektivnog ugovora (KU) u zdravstvu sa Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

 Tvrdimo da bolnice godinama ne evidentiraju i ne isplaćuju naknadu za cjelokupni prekovremeni rad, kao niti druge dijelove plaće u mjesecima u kojima neradni dan "pada" na standardni radni dan (od ponedjeljka do petka), navodi se u priopćenju HUBOL-a. 

 Ističu da je to posebno izraženo kod onih djelatnika koji na blagdan rade noćnu smjenu i plati im se dva sata blagdana, dok oni koji ne rade dobiju plaćenih osam sati naknade za blagdan.

 Kao konkretan primjer navode mjesec lipanj ove godine, kada su blagdani Tijelovo i Dan antifašističke borbe, kao neradni dani bili u četvrtak, odnosno u utorak.

 Iz HUBOL-a navode kako u bolnicama nije evidentirano da je mjesec lipanj imao zapravo 20 radnih dana (a ne 22) te je mjesečni fond radnih sati (20 x 8) iznosio 160, a ne 176 sati.

 HUBOL tvrdi da se tako već godinama ukupni broj sati na mjesečnoj razini povećava što je nepravilno i ruši cijenu radnog sata.

 Stoga traže zakonitu evidenciju rada i obračun plaće te usklađenje predmetnih odredbi Dodatka Kolektivnom ugovoru za zdravstvo sa Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, kako bi se, kažu, 'ispravila još jedna nepravda i nezakonitost u evidenciji rada i obračunu plaće zdravstvenih djelatnika'.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of